Társoldalunk:

Kercsó utánpótlással foglalkozik Újpesten

Az erdélyi származású Kercsó Árpád hoki-iskolát alapított Dunaújvárosban tíz évvel ezelőtt. Azóta a Dunaferr nemzetközi szinten jegyzett csapat hírében áll, ám a babérokat mindig mások aratták le. A válogatott élére is mindig akkor állította a Magyar Jégkorong Szövetség, amikor a csapat hullámvölgyben volt. A tavalyi Divízió I-es grenoble-i vébén az utóbbi évtizedek legsikeresebb eredményét érte el a válogatott Kercsó Árpád vezetésével. A szövetség vezetőtanácsa mégis úgy döntött, jobb lesz, ha az Alba Volán trénere, a szlovák származású Jan Jasko lesz a kapitány. Kercsó Árpád azonban már megszokta a vándorlást: nyolc év alatt ötször kellett kispadot váltania.

- Önt sikeredzőként tartja számon a szaksajtó, a szövetségben mégsem becsülik meg munkáját. Mit gondol, mi ennek az oka?
- Ez egy magyar jelenség. A hatalomért folytatott harcban itt sosem volt sportszerű küzdelem. Az irigység az emberekből erőszakot vált ki, és aki valamiben sikeres, annak betartanak, megfúrják. Őszintén szólva, fel voltam készülve erre a fordulatra, és az baromság, hogy az anyagiakra hivatkozva váltottak le. Engem senki sem kérdezett meg, mennyiért vállalnám a további munkát, a leváltásomról pedig a sajtóban értesültem.

- Korábbi nyilatkozatában ön Ocskay Gábort, az Alba Volán menedzserét vádolta, hogy menesztésében ő játszotta a főszerepet. Milyen viszonyban van Ocskay úrral?
- Eddig azt hittem, hogy jóban vagyunk. De úgy látszik, a szemembe egyet mond, a hátam mögött pedig mást csinál. Jellemző, hogy csapata trénerét, Jan Jaskót nevezték ki a válogatott élére, sikeres finnországi munkájára hivatkozva. Kérdem én: mit keres itt Magyarországon egy európai szinten sikeres mesteredző? Engem Ocskay nem tud szakmai szempontból kikezdeni, ezért folyamodik a hátam mögötti aljas módszerekhez.

- Arról is szó volt, hogy hazajön, és a Gyergyószentmiklósi Progym edzője lesz.
- Nem, arról nem volt szó, hogy hosszabb ideig, folyamatosan foglalkozom a Progymmal. Szükség esetén segítem őket, felkészítem egy-egy tornára, de nem folyamatosan.

- Akkor mihez kezd?
- Újpesten, a káposztásmegyeri új jégcsarnokban fogok dolgozni, máris megkezdtük a tehetséges gyerekek toborzását. Az utánpótlás mellett egy felnőtt csapatot is irányítani szeretnék, Budapest Stars néven. Szerintem ebben lesz a magyar jégkorongsport jövője.

Balla István

Korábban:

Kercsó teljesített, mégis mehet