Vágólapra másolva!
A Törökországban zajló férfikosárlabda Európa-bajnokság két szerdai negyeddöntője közül a német-francia mérkőzés volt a jobb, a török-horvát a drámaibb. A házigazdák 19 pontos hátrányt ledolgozva, hosszabbítás után legyőzték Horvátországot, ellenfelük a franciákat nagy csatában legyőző németek lesznek.

Fotó: Telebasket.com
Nowitzki megállíthatatlan

Az összesen két "echte" németet - Nowitzki és Femmerling - felvonultató gárda eddig egyszer kapott ki - a csoport utolsó meccsén Jugoszláviától -, s bátran kijelenthetjük: a társulat addig fog jutni, ameddig Dirk Nowitzki, az Európa-bajnokság kiemelkedő egyénisége viszi a csapatot a hátán. A Dallas Mavericks 23 éves, 213 centis bedobója - akinek hangulatát nyilván nem rontotta, hogy klubtulajdonosa, Mark Cuban éppen most ajánlott fel egy hat évre szóló, 90 millió dolláros szerződéshosszabbítást - ezen a meccsen is remekelt, 32 pontot és 7 lepattanót termelt, pontátlaga (27,2) messze a legjobb az egész mezőnyben.

Pedig az olimpiai ezüstérmes franciák elleni derbi nem úgy indult, ahogy a németek elképzelték: Nowitzki kihagyott két büntetőt, mellé küldött egy triplát, majd villámgyorsan összeszedett két személyi hibát. Az első negyedet (melynek első találatára majdnem három percet kellett várni) 12-17-tel zárták a németek, mi ez azonban ahhoz képest, hogy a nyolcaddöntőben 22 ponttal "égtek" Görögország ellen? A második negyedt két hatalmas zsákolással kezdte a szőke sörényű würzburgi óriás, miközben a televízióban is jól hallhatóan ösztökélte társait: "Macht mal schneller das Spiel!", azaz "Gyorsítsátok fel a játékot!" Sikerült, bár félidőben még mindig hat pont volt a hátrány, de aztán Nowitzki mellé felnőtt a North Carolina Universityn végzett, nigériai származású Okulja. A 27. percben vette át Nowitzki kosarával a vezetést Németország (48-47), majd 77-77 után 27 másodperccel a vége előtt ugyanő szerezte a győztes kosarat. A vége 81-77, a németek nemcsak az elődöntőben vannak ott, hanem a jövő évi világbajnokságon is, mivel az első öt kvalifikálja magát.

Ott van Törökország is, amely hosszabbításban verte 87-85-re Horvátországot. Az isztambuli Abdi Ipekci sportcsarnok 14 000 fanatikus szurkolója döbbent csendben figyelte, ahogy Giricek (az 1999-es NBA-drafton a Dallas Mavericks kiválasztottja) és Mulaomerovic vezérletével a 27. percre 56-37-es vezetést szerez a vendégcsapat. Alekszandar Petrovic edző legényei hermetikus védekezésükkel szinte megfojtották a pontgyáros Kutluayt - aki az első két negyedben összesen két pontra volt képes -, ám elmulasztották megadni a kegyelemdöfést ellenfelüknek, amely feltámadt, és Mirsad Turkcan büntetőjével a lefújás pillanatában 73-73-ra kiegyenlített. Igen ám, de még egy szabaddobás hátra volt, Turkcan azonban ezt elrontotta, és következhetett a hosszabbítás. E pillanatban 14 000 ember kívánta pokolba Turkcant, ő azonban a ráadás öt percében nem tudott hibázni, és 20 pontjával, valamint 14 lepattanójával és 4 dobásblokkolásával végül bűnbakból hőssé avanzsált. Törökország a sportág történetében először lett Eb-elődöntős, egyszersmind vb-résztvevő!

A másik ágon csütörtök este a spanyolok fejenként kétmillió pesetás (3 millió forint) prémiumért játszanak Oroszország ellen, Jugoszlávia pedig Lettországgal találkozik.

Ch. Gáll András

Korábban: