Vágólapra másolva!
Apró nézeteltérés alakult ki a bajnoki sorsolás kapcsán a két soproni nőikosárlabda-élcsapat, a GYSEV-Ringa és a Soproni Postás-Tabán Trafik vezetése között.

A GYSEV-Ringa vezetése szerette volna, ha a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a sorsolás elkészítésénél figyelembe veszik az Euroligában szereplő csapatok érdekeit, azaz marad a bizonyos mértékig irányított sorsolás. Ez azért volt jó korábban az élcsapatoknak, mert egy-egy hétközi, idegenbeli, fárasztó Euroliga-meccs és az ezzel járó utazás után nem kellett az azt követő bajnoki fordulóban még itthon is egy nagy túrát tenniük, mint ahogy a jelenlegi bajnoki sorsolás alapján történik.

Az esethez hozzátartozik, hogy az eredeti sorsolás értelmében a két soproni csapat egyazon hétvégén játszik a hűség városában, és egyszerre mennek idegenbe. A GYSEV vezetése úgy gondolta, hogy a soproni közönség jobban jár, ha minden hétvégén lát meccset, mint akkor, ha az egyik hétvégén töményen zúdul rá a kosárlabda, aztán pedig hetekig meccs nélkül maradnak a nézők.

Ezen két tényezőnek köszönhetően döntött úgy a GYSEV-Ringa vezetése, hogy kéri a sorsolási szám megváltoztatását. Igen, de ez azzal járt volna, hogy akkor már a bajnokság második fordulójában létrejött volna a GYSEV - Postás városi rangadó.

Ezt azonban - a saját szempontjából teljesen érthető módon - nem akarta a Postás, amelynek idegenlégiósai és magyar válogatottjai csak egy-két héttel a bajnoki rajt előtt érkeznek a csapathoz és kapcsolódnak be a közös munkába. Jelen pillanatban például összesen három játékosnak tart edzést Meszlényi Róbert, a csapat edzője. A "delikvensek": Englert Orsolya, Russai Petra és Ambrus Erzsébet.

A felkészülés korábbi szakaszában a kadett- és az ificsapat kosarasaival kiegészülve a társaság tudott némi érdemi munkát végezni, ám az iskola elkezdődött, a fiatalok pedig nem tudnak délelőttönként edzeni a felnőttekkel. Visszatért ugyan az ifi Eb-ről a nyáron Kecskemétről igazolt Fűrész Diána, ám ő - mivel az egész nyarat végigkosarazta - kapott egy hét pihenőt Meszlényi mestertől. Az Eb-re készülő magyar válogatottak, Csákány Emőke és Fodor Csilla, az ukrán együttessel szintén a kontinensviadalon szereplő Olga Slijahova, valamint a WNBA-ben szereplő amerikai center, Paige Sauer várhatóan csak hetek múlva csatlakozik a Postáshoz.

Ezek után kereste meg a GYSEV a városi riválist, amellyel ismertetett egy olyan verziót, hogy megváltozhat ugyan a soproni vasutascsapat sorsolási száma, azaz lehet minden hét végén első osztályú női kosármeccs Sopronban, úgy, hogy a két gárda csak a 8. forduló után találkozik. Ebbe már belement a Postás vezetése, ám ez a megegyezés túl későn jött létre, így az illetékesek nem tudtak változtatni az eredeti sorsoláson, amelynek értelmében csak január 20. környékén kerül sor a GYSEV - Pécs női szuperrangadóra.

Botár László

Korábban: