Vágólapra másolva!
Dirk Nowitzki hatéves volt, amikor édesanyja, Helga - nyugatnémet válogatott kosaras - levitte tornázni. Két évvel később édesapja, Jörg megtanította kézilabdázni és teniszezni. Tizennégy éves korában a bajor teniszranglista negyedik helyén állt, csak Tommy Haas tudta legyőzni. Ekkor találkozott Holger Geschwindnerrel, az egykori válogatott kosarassal, aki azóta is mentora és menedzsere.

Útjára indul a labda a va-
rázskézből
törökországi Európa-bajnokság

A német bulvársajtó a káprázatos Eb-produkció hatására már hangzatos nevet ragasztott Nowitzkire: varázskezű. Öt meccsen 136 pont, 27,2-es átlag, első hely a pontlistán. De azt is mondhatnánk rá, hogy röntgenszemű. Csodálatosan lát a pályán, anticipációs készsége páratlan, 213 centis magassága ellenére remekül vezeti a labdát, kiválóan passzol.

Abban a városban született és él - Würzburgban -, ahol Wilhelm Konrad Röntgen, a róla elnevezett X-sugár felfedezője. Illetve, immár negyedik éve Dallasban, ahol a helyi Mavericks vezéregyénisége, sokak szerint a világ legjobb fehér bőrű kosárlabdázója.

Az már biztos, hogy Stojakoviccsal és Bodirogával (Jugoszlávia), Gasollal (Spanyolország), valamint Kirilenkóval (Oroszország) együtt már beválasztották az Eb szuperötösébe.

Dirkkel egyébként nővére, a csinos, hirtelenszőke Silke - kiváló Bundesliga-kosaras, ez idő szerint az NBA európai munkatársa - szerettette meg a sportágat. S ő tanította meg neki az úgynevezett "fingerrollt", a hosszan kivezetett, ujjai begyével meglódított pincérdobást, legfőbb fegyverét.

Németország nyolc év után ismét kosárlabda-lázban ég. 1993-ban Európa-bajnokságot nyert a Christian Welp vezérelte Nationalmannschaft, most Nowitzki lehet az, ami akkor Welp volt: a torna legjobbja (MVP), és az aranyérem kovácsa.

Amelyre persze Jugoszlávia a legesélyesebb. Sőt, a németeknek már a szombat este hatkor kezdődő isztambuli elődöntőben meggyűlhet a bajuk a törökökkel. Már mind a 14 000 jegy elkelt az Abdi Ipekci-csarnokba, nehéz lesz kivonni magukat a játékosoknak - és a bíróknak - a nyilvánvalóan pokoli hangzavar hatása alól. No és azt se feledjük el, hogy Hidayet Turkoglu (Sacramento Kings) személyében a félholdasoknak is van egy NBA-sztárjuk, s ott van még a dobógép Kutluay és a center Turkcan.

Csoda-e, hogy a Bild honlapján a német szurkolók 64:36 arányban a törököket tartják esélyesebbnek?

A jugoszlávok megint kirukkoltak egy parádés generációval. Stojakovic (Sacramento Kings) a lettek elleni elődöntőben úgy dobott 29 pontot, hogy mind a hét triplakísérlete jó volt! Bodiroga - az európai Magic Johnson - a földrész legjobb irányítója, Dragan Tarlac (Chicago Bulls) az egyik legjobb center, Gurovic ugyanolyan jól dob távolról, mint "Peja" Stojakovic - kit érdekel már Divac és Rebraca távolléte?

Szombaton 20.15-kor déli szomszédaink Spanyolországgal mérkőznek a vasárnapi (20.15) döntőbe jutásért. Ha Pau Gasolnak, továbbá Angulónak, Navarrónak és Reyesnek kijön a lépés, akkor talán megszoríthatják Svetislav Pesic társulatát.

A "megszorítás" 15-20 pontos jugó sikert jelenthet...

Ch. Gáll András

Korábban: