Vágólapra másolva!
Négy mérkőzéssel pénteken megkezdődött a nőikézilabda NB I 2001/02-es idénye. Fontos győzelmet aratott Békéscsabán a Debrecen, a Vasas otthonában a Győr, míg a Dunaferr hazai pályán, kissé akadozó kezdés után simán gyűrte be a Vácot.

Nőikézilabda NB I, első forduló:
Dunaferr SE - Vác NK 39-24 (16-11)
Dunaújváros, 300 néző.
Dunaferr: Pálinger - Pálffy 5, Bohus 5, Szrnka, Pigniczki 2, Ferling 10, Nagy I. 5.
csere: Juhász (kapus), Berta 4, Radulovics 3, Sávolt 2, Steiner 2, Gáspár 1, Bulath.
edző: Kiss Szilárd.
Vác: Gergely - Povázsay 1, Agárdi, Erdős 2, Hajdu 6, Őri 1, Mátyás 6.
csere: Gridnyeva (k), Simut 7, Pilmayer 1, Káldi, Szentes.
edző: Páll Tibor.
hetesek: 5/4, illetve 7/4.
kiállitások: 2, ill. 4.

A sérülésektől megtizedelt dunaújvárosiak kapták az első gólt Őritől, ám a tizedik percben már Bohus góljával 3 egységes lett a Dunaferr előnye. Ez aztán hamarosan megduplázódott, tizennyolc perc elteltével Nagy I. találatával. A következő percek viszont a vendégeké voltak, Mátyás vezérletével a váciak felzárkóztak újfennt három gólra. Végül szünetre a csapatok 16-11-es Dunaferr-vezetéssel tértek.

A második játékrészt Ferling bombagólja nyitotta, majd a visszatérő Radulovics megszerezte első akciógólját. Ez afféle jel volt, mert innentől kezdve a hazaiak állva hagyták ellenfelüket. A dunaújvárosi játékosok megcsillantották tudásukat, folyamatosan nőtt a különbség. Az 50. percben Pigniczki góljával elöször tíz, kilenc perccel később pedig már 16 találat volt a csapatok között. Összességében meggyőző főlénnyel, megérdemelten nyert a jóval esélyesebb bajnoki címvédő.

Békéscsabai ENK - DVSC Valdor 23-26 (14-13)
Békéscsaba, 1200 néző, v.: Klucsó, Lekrinszky.
Békéscsaba: Kovácsné - Kovacsicsova 5, Felegyi 2, Krista, Kurgyis 1, Vass 11 (2), Kovács J. 1.
csere: Szigeti (k), Valyuch 1, Ancsin T. 1, Lisztóczki 1, Valaczkai, Mahler.
edző: Szabó Károly.
Debrecen: Szász - Kereki 2, Kocsik 6 (1), Rácz 1, Nyilas 1, Ovtus 4, Buglyó 1.
csere: Deák (k), Szűcs 1, Szabados, Gaál 2, Madai 1, Galai 2 (2), Jeddi 5 (4).
edző: Medgyessy Sándor.
hetesek: 3/2, ill. 9/7.
kiállítások: 5, ill. 5 perc.
Kitűnt: Vass, Kovacsicsova, ill. Jeddi, Ovtus, Kocsik.

A vendégek villámrajtot vettek, de nem sokáig örülhettek a vezetésnek, ugyanis a hazai pálya előnyét élvező Békéscsaba hamar fordított. A nagy kedvvel játszó Vass Gabriellát nem tudták tartani a hajdúságiak, aki az első játékrészben hátára vette a csapatot, s nyolc góljával jelentősen hozzájárult, hogy előnnyel térhetett pihenőre a viharsarki együttes.

Fordulás után a rutinos Jeddi beállásával sokat változott a játék, különösen Vasst sikerült semlegesíteni Jeddinek, így a hazaiak támadásai erőtlenekké váltak. A vendégek védekezése alaposan feljavult, s mivel a cserepad is "hosszabbnak bizonyult", lendületből megverték a hazaiakat - megérdemelten.

"Remekül játszott a csapat az első félidőben, de nem tudtunk nagyobb előnyt kicsikarni. Fordulás után mi leültünk, a Debrecen viszont feltámadt, ezért megérdemelten győztek a vendégek" - mondta Szabó mester.

A védekezésben látta a győzelem kulcsát a vendégek trénere: "Gyengén védekeztünk az első játékrészben és a kapusteljesítmény is a várakozás alatti volt. Fordulás után feljavult játékunk és a védekezésünk is, így megérdemelten nyertünk."

A további két találkozón:
Kőbánya-Spartacus - Esztergomi KSE 34-20 (16-9)
Vasas - Győri Graboplast ETO KC 28-29 (14-16)

Bán Balázs, Vetési Péter

Korábban: