Vágólapra másolva!

Vereség a címvédőtől a röplabda Eb-n

Tizennyolc évi szünet után ismét Európa-bajnoki mérkőzést játszott szombaton a magyar férfiröplabda-válogatott (utoljára 1983-ban 11. volt a kontinensvetélkedőn) és papírforma-vereséget szenvedett a címvédő olaszoktól.

Ostravában két csoportban kezdődtek meg a küzdelmek, a magyarok a nyitó meccset az olimpiai bronzérmes ellen játszották és a várakozásnak megfelelően játszmát sem sikerült nyerniük.

2. csoport, 1. forduló:
Olaszország-Magyarország 3-0 (23, 14, 13)
Ostrava
Magyarország: Gelencsér, Koch, Kántor, Mészáros D., Veres, Tomanóczy csere: Szabó G., Mészáros P., Szekeres, Urfi

Az első játszmában többször vezetett 3-4 ponttal a magyar együttes, ekkor nagyon jók voltak a nyitások és a nyitásfogadások is, még a favorit olaszok is meglepődtek.

A második játszma elejéig tartott ez az "egyenrangúság", mert utána az ellenfél a játék minden elemében (nyitás, nyitásfogadás, feladás, sáncolás) jobbnak bizonyult. A harmadik szett végére már mindenki kedvét veszítette a magyar csapatban.

A mérkőzés után Demeter György, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elégedetten nyilatkozott: "Az első játszmában megleptük az olaszokat, de tudomásul kell vennünk a tényeket, amelyeket úgyis tudtunk. Ez az olasz csapat sokkal jobb nálunk. Kíváncsi vagyok, hogy a franciák ellen mire leszünk képesek. Biztos vagyok benne, hogy azzal a tartással, amit ma az első játszmában láttam, nagyon sokra."

Vasárnap a franciák következnek, akik a csoport nyitómérkőzésén 0-2-ről egyenlítettek az olimpiai bajnok jugoszlávok ellen, s a döntő ötödik játszmát is csak 15-13-ra vesztették el.

További eredmények:

1. csoport:
Csehország-Szlovénia 3-1 (15, -21, 17, 12)
Hollandia-Szlovákia 3-0 (20, 21, 29)
Oroszország-Bulgária 3-1 (13, 13, -20, 18)
2. csoport:
Jugoszlávia-Franciaország 3-2 (18, 21, -25, -23, 13)
Lengyelország-Németország 3-1 (-21, 29, 15, 14)