Vágólapra másolva!
Franciaországba indult a magyar női kosárlabda-válogatott, amelynek négyéves szünet után ismét Európa-bajnokságon kell helytállnia. Rátgéber László szövetségi kapitány, mint beszélgetésünk során elmondta, szeretné, ha csapata Eb-eredményével kivívná a 2002-es világbajnokság részvételi jogát.

- Milyen érzésekkel utazik az Eb-re?
- Nyugodtan. Mármint abban az értelemben, hogy tudom, megtettünk mindent, felkészülten megyünk Franciaországba. Volt időnk begyakorolni a különböző taktikai variációkat, az persze csak a pályán derül ki, hogy ezekből mit képesek megvalósítani a lányok. Nehéz lesz bekerülni már a negyeddöntőbe is, hiszen nem tudnám megmondani, hogy az orosz, szlovák, cseh, litván négyesből melyiket lehet majd kiszorítani. A csapatom most olyan játékerőt képvisel, hogy bárkit képes legyőzni, de annyira kiegyensúlyozott a mezőny, hogy bárkitől ki is kaphat. Megpróbálunk a négy közé is bekerülni, de elképzelhető, hogy csak a tizedik helyen kötünk ki.

- Ez elég széles skála. Min múlhat a siker vagy a kudarc?
- Mindenkinek fegyelmezetten kell játszania, nem engedhetünk meg egy pillanatnyi kihagyást sem, csak akkor lehet esélyünk. A külső sorunk megüti az európai színvonalat, viszont centerposzton akadnak hiányosságaink. A nemzetközi szinten egyetlen számottevő emberünk, Béres Tímea egy hónapot kihagyott, így pedig nagyon nehéz dolgunk lesz a palánk alatt. De nem panaszkodom, most ez a magyar válogatott, ennek a társaságnak kell megmutatnia, mire képes.

- A játékosok hónapok óta nem léptek pályára tétmeccsen, ráadásul az első napon rögtön az oroszok ellen kell játszaniuk. Nem fél attól, hogy egy esetleges vereség az egész tornára kihat?
- A meccshiány nem jelenthet gondot, hiszen minden sorozat elindul egyszer, csak most nem a hazai bajnokságban lépnek először pályára a lányok. Ráadásul a többi csapat is hasonló felkészülés után érkezik Franciaországba. Ebből a szempontból talán kedvező is, hogy az oroszok ellen kezdünk. Előre felhívtam a játékosok figyelmét, hogy most tíz nap alatt nyolc meccset kell végigküzdeni, nincs idő a sebek nyalogatására. Ha az egyik mérkőzést elveszítjük, azonnal el kell felejteni, mert jön a következő, s ha nyerünk, akkor sem szabad ünnepelni.

- Milyen eredménnyel lenne elégedett az EB után?
- Szerintem már az is megfelelő teljesítmény lenne, ha bejutnánk a nyolc közé, igazán pedig annak örülnék, ha kiharcolnánk a részvétel jogát a 2002-es kínai világbajnokságra. Helyezést nem mondok, s azt szeretném, ha minél több meccset nyerne a csapat.

A magyar csapat:
Béres Tímea (PVSK), Csák Magdolna (PVSK), Csákány Emőke (Soproni Postás), Hagara Zsuzsa (BSE), Iványi Dalma (PVSK), Kalmár-Nagy Dóra (BSE), Károlyi Andrea (PVSK), Kosjár Katalin (BSE), Papp Krisztina (BSE), Seres Éva (GYSEV-Ringa), Ujvári Eszter (PVSK), Ujhelyi Petra (South California).