Vágólapra másolva!
Harmadik meccsén elszenvedte első vereségét a magyar nőikosárlabda-válogatott a franciaországi Eb-n, miután Rátgéber László tanítványai hosszabbítás után 57-55-re kikaptak Csehország együttesétől.

Nőikosárlabda Európa-bajnokság:
Csehország-Magyarország 57-55 (15-12, 6-14, 12-10, 17-14, 7-5)
Graveline, 500 néző, v: Landeira (spanyol), Facchini (olasz)
pontszerzők: Viteckova 16/6, Jarchovska 14/6, Machova, Vecerova 8-8, Vesela 7, Pavlickova, Pechova 2-2, illetve Csák 11, Károlyi 8, Ujvári 7/3, Papp 7, Béres 6, Iványi 5, Csákány 4, Hagara 3, Kalmár-Nagy, Seres 2-2

Az első negyedben a magyar válogatott kezdett jobban, és 6-2-re, majd 8-4-re is vezettek a Rátgéber-lányok. Ezt követően átvette a kezdeményezést a cseh csapat, melynek köszönhetően magukhoz ragadták a vezetést Jan Bobrovsky tanítványai. Az első tíz perc végén három ponttal tartott előrébb a Loko Trutnov, a Gambrinus Brno és a BKG Brno csapataira épülő cseh nemzeti együttes (12-15).

A második játékrészben felpörgött a magyar csapat, és 18-17-nél átvettük a vezetést. Ezt követően sokáig fej-fej mellett haladt a két meglehetősen pontatlanul dobó hölgykoszorú, majd robbantottak Ujváriék, és a mérkőzés addigi képe alapján tetemesnek mondható előnyt szereztek (24-19). Mindkét együttes rendkívül gyengén dobott, ráadásul a magassági fölényben lévő csehek csaknem kétszer annyi lepattanót szereztek az első félidőben, mint a magyar játékosok. Ennek ellenére az ötpontos előny a félidő végére is megmaradt, így magyar előnnyel vonulhattak szünetre a csapatok (26-21).

A harmadik negyedben jól kezdett a magyar együttes, és egy 4-0-s indítást követően már 30-21-re vezetett az első két meccsét megnyerő válogatottunk. Örömünk nem tartott sokáig, hiszen egy 9-0-s szakasszal egyenlítettek a csehek, ráadásul Károlyi Andrea kipontozódott. Iványi Dalma is begyűjtötte negyedik személyi hibáját, amivel ő is a kipontozódás határára került, azonban a magyar csapat a pontatlan támadójáték mellett továbbra is rendkívül keményen és fegyelmezetten védekezett, melynek köszönhetően három pontot megőrzött az egykoron kilencpontos előnyből (36-33).

Az utolsó játékrész cseh kosárral indult, és 36-36-nál egyenlített a továbbjutás szempontjából az utolsó szalmaszálba kapaszkodni kívánó ellenfél. A magyar csapat fokozatosan, pontonként próbált ellépni, aminek meg is lett az eredménye, hiszen 45-39-nél már hat ponttal vezetett az Iványi Dalma által vezényelt magyar válogatott. A csehek egészpályás letámadással próbálkoztak, és 49-47-nél két pontra zárkóztak fel. Iványi csak egy büntetőt értékesített, a másik oldalon viszont triplát ért el a cseh válogatott, így 50-50-re módosult az állás. Kilenc másodperccel a vége előtt ismét Iványi hozta fel a labdát, átadását követően Csák próbálkozott dobással, azonban célt tévesztett, így következhetett a hosszabbítás (50-50).

A hosszabbításban is rendkívül csapkodó volt a játék, a magyar csapat azonban tartotta egy-két pontos előnyét. Béres Tímea pillanatok alatt begyűjtött három személyi hibát, ezzel kipontozódott, míg a csehek Jarchovska büntetőjével átvették a vezetést. Egy felesleges szabálytalanságot követően Iványi is kivált a játékból, míg két újabb Jarchovska-büntetőt követően már három ponttal tartott előrébb a cseh válogatott. Nyolc másodperccel a vége előtt a magyar együttes kétpontos hátrányban támadhatott, Csák azonban ziccert hibázott, így végül a csehek örülhettek (55-57).

"Megnyert mérkőzést veszítettünk el. Az eddigi két találkozón kissé elfáradtunk, és ez azért is baj, mert a litvánok és a görögök ellen is hasonló, szoros csatára számítok. A továbbjutáshoz pedig még egy győzelemre mindenképpen szükségünk van" - értékelt Rátgéber László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A hétfői szünnapot követően a magyar válogatott kedden Litvániával mérkőzik.

További eredmények:
A-csoport:
Spanyolország-Románia 83-61
Franciaország-Ukrajna 84-71
Lengyelország-Jugoszlávia 83-66
Az állás:
1. Franciaország 6 pont
2. Spanyolország 6
3. Lengyelország 5
4. Jugoszlávia 4
5. Ukrajna 3
6. Románia 3

B-csoport:
Oroszország-Litvánia 78-70
Szlovákia-Görögország 81-74
Az állás:
1. Magyarország 5 pont
2. Oroszország 5
3. Szlovákia 5
4. Litvánia 5
5. Csehország 4
6. Görögország 3

[origo]

Korábban: