Vágólapra másolva!
Amit az egész világ várt, kedden délután bekövetkezett: Michael Jordan közleményben hozta rajongói, az NBA-család és a földkerekség sportszerető közvéleménye tudomására, hogy kilép lassan három éve tartó visszavonultságából, s a Washington Wizards játékosa lesz. Első menetben két szezonra köt szerződést, évi egymillió dolláros veterán minimumbérért, s első éves fizetését azonmód át is utalja a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadás áldozatainak családjai javára.

Fotó: Reuters
Jordan

A kihívás nemcsak abban áll, hogy 38 évesen - amikor már a legtöbb NBA-kosaras jócskán túl van pályája delelőjén - újból erejük teljében lévő, fiatal sztárokkal kell estéről estére megvívnia, hanem abban is, hogy hat bajnoki címmel, tíz gólkirálysággal a tarsolyában egy olyan csapat színeiben kell gürcölnie, amely az utolsó 14 évben mindössze egyszer tudott bejutni a rájátszásba. Jordan 1998. június 16-án játszotta élete utolsó meccsét, amikor a Chicago Bulls az ő kosarával legyőzte a Utah Jazzt a finálé hatodik, utolsó összecsapásán.

A 2000. január 19. óta a Washington Wizards szakmai elnöki posztját betöltő Jordan a visszatérés érdekében eladta tíz százalék körüli üzletrészét Ted Leonsisnak, a Wizards legnagyobb kisebbségi tulajdonosának. Leonsis egyben az NHL-ben szereplő Washington Capitals hokicsapat tulajdonosa is. "E pillanatban Washington az Egyesült Államok egyetlen olyan városa, amelynek lakói estéről estére élőben láthatják két sportág legjobb játékosát, ugyanabban az arénában, az MCI Centerben" - mondta Leonsis, arra célozva, hogy a nyáron ő volt az, aki megszerezte a Capitalsnek a Pittsburgh Penguinstől Jaromir Jagrt, a cseh hokivarázslót.

Jelen pillanatban 16 szerződtetett játékosa van a Wizardsnak, Dávid Kornél - aki szerdán utazott ki Washingtonba, aláírni egy évre szóló, nem garantált szerződését - e pillanatban még nincs közöttük. "Meglátjuk, mennyi idő kell ahhoz, hogy ismét a 23-as számú mez legyen a legkelendőbb portéka az NBA-ajándékboltokban. A számolás mától kezdődik" - jelentette ki Doug Collins, a Wizards edzője, akit - paradox módon - számos játékossal együtt még maga Jordan szerződtetett, szakmai elnök korában. Az NBC tévétársaság már bejelentette, hogy átalakította műsortervét, és felvett a programba számos Wizards-meccset. (Ilyesmire évek óta nem volt példa.) A Turner Sport és a TBS ugyanezt fogja tenni rövid időn belül.

"Nem mindennapi látványosság lesz a valaha volt legnagyobb kosarast látni olyan ifjú sztárok ellen, mint Allen Iverson, Kobe Bryant, Vince Carter, Tracy McGrady, Ray Allen és mások" - jegyezte meg Dick Ebersol, az NBC sportigazgatója.

A Wizards már 12 400 bérletet adott el erre a szezonra, míg tavaly összesen 12 ezret, a növekmény egyértelműen a Jordan-pszichózis számlájára írható. A Wizards október 30-án játssza első bajnoki meccsét a Knicks ellen a Madison Square Gardenben. Itt jön az igazán fogas kérdés: mire lesz képes a világéletében nyeréshez szokott Jordan egy olyan csapattal, amely az elmúlt szezonban fennállása leggyengébb mérlegét (19/63) produkálta.

"Az a Jordan, aki valaha a büntetővonalról elrugaszkodva zsákolt, már nem létezik" - állítja John Thompson, a washingtoni Georgetown Egyetem kosárlabdaedzője. "Michael már nem a levegőben játssza a kosárlabdát, hanem a padlón. Air Jordanből Floor Jordan (Padló Jordan) lett..." Mások viszont - köztük Dean Smith, Jordan egykori alma materének, a North Carolina Egyetemnek a nyugalmazott edzője úgy véli, Michael most is az NBA tíz legjobb játékosa között van. Hogy melyik vélemény a helytálló, nemsokára kiderül.

A legtöbb nagy visszatérő - így Jordan is - nyilván tagadja, de egy lélektani analízis mindannyiuknál kiderítené, hogy élsportolói időszakuk örömforrásai közül legjobban a dicsőséget hiányolják. A tapsvihart, a reflektorfényt, az adott esetben talán terhes és kényelmetlen interjúkat, a közszereplést. A sportoló azonosítja önmagát sportteljesítményével: ez a forrása önbecsülésének. Ha nincs teljesítmény, oda az önbecsülés. Az egykori sztár belenéz a tükörbe, és megkérdezi önmagát: Ki vagyok én? És a válasz - gyakorta - a következő: Egy senki.

Nyilvánvalóan Jordan is átesett ezen a folyamaton, ekként fölösleges különleges okokat keresni visszatérése hátterében. Vélhetően megnövekedett szabadidejével sem tudott mit kezdeni, a szakadatlan golfozás nem tudta lekötni egy olyan hiperaktív ember energiáit, mint Jordan. Persze a kilók is fölszaladtak a korábban szoborszerű fizikummal rendelkező kosarasra, 96 kilós versenysúlya 109 kilósra duzzadt - ezt mára sikerült ledolgoznia. Egy olyan hiú embernél, mint Jordan, ez sem utolsó szempont.

Nekünk, magyaroknak külön öröm, illetve izgalom, hogy Jordan minden valószínűség szerint egy csapatban kosarazik majd Dávid Kornéllal, az eddigi egyetlen magyar NBA-játékossal. Ettől a pillanattól kezdve két, nem csekély méretű halmaz, a magyar Jordan-drukkerek és Dávid-szimpatizánsok tábora összeadódik: valamennyien a Washington Wizards sikeréért szurkolnak majd.

Ch. Gáll András

Korábban: