Vágólapra másolva!
Három Norris Trófea (az NHL legjobb hátvédje) és négy Stanley Kupa, valamint 1531 pont (gól+gólpassz) a mérlege Paul Coffey pályafutásának, utóbbival második helyen áll a védők örökranglistáján az elmúlt szezon végén visszavonult Ray Bourque mögött.

Fotó: Reuters
Coffey (b) és Gretky mereng az idő múlásán
Coffey

"Nem marad hiányérzetem, szinte egész karrierem során bajnokcsapatokban játszottam, az NHL-ben és a nemzetközi porondon egyaránt" - mondta Coffey.

A legendás hátvéd 1984-ben, 1985-ben és 1987-ben az Edmonton Oilersszel, 1991-ben a Pittsburgh Penguinsszel nyert Stanley Kupát. Coffey 1980-ban mutatkozott be az NHL-ben, később a Los Angeles Kingsben, a Pittsburgh Penguinsben, a Detroit Red Wingsben, a Hartford Whalersben, a Philadelphia Flyersben, a Chicago Blackhawksban, a Carolina Hurricanesben és a Boston Bruinsban játszott. Soha senki nem hokizott egy csapatban annyi sztárral, mint ő. Röpke ízelítő a névsorból: Wayne Gretzky, Jari Kurri, Mark Messier (Edmonton), Mario Lemieux, Jaromir Jagr (Pittsburgh), Steve Yzerman (Detroit), Eric Lindros, John Leclair (Philadelphia). Igaz, ők legalább ennyire büszkék lehetnek erre a körülményre...

Ch. Gáll András

Korábban: