Vágólapra másolva!
Nehéz ellenfeleket kaptak a magyar kézilabdacsapatok az európai kupák keddi bécsi sorsolásán. A férfiak mezőnyében a Bajnokok Ligájában a Fotex KC Veszprém a 16 között a német Magdeburggal, a macedón Vardar Skopjével és a francia Chambéryvel került azonos csoportba. A találkozókat november 10. és december 16. között játsszák le.

A KEK-ben a Dunaferr a holland Primaz Sittardiával, az EHF Kupában a Pick-Szeged pedig a spanyol Gadagua Galdorral találkozik a 16 közé jutásért. Az első mérkőzéseket november 10-én vagy 11-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik.

A női BL csoportküzdelmeiben két magyar gárda, a Dunaferr és a Herz-FTC is érdekelt. A dunaújvárosiak a spanyol Valenciával, a dán GOG Gudméval és a jugoszláv Podgoricával mérik össze tudásukat. A ferencvárosiak a dán Viborggal (itt játszik Borók Rita, és ez ellen vívott elődöntőt a pesti klub az előző kiírásban), az osztrák Hypo Niederösterreich-hel (Balogh Beatrix és Deli Rita csapata) és a spanyol Ferrobus Mislatával találkoznak.

Szintén két magyar együttes játszik a 16 közé jutásért a női EHF Kupában, egyaránt dán riválissal. A Győri Graboplast ETO KC a Frederikshavnt, a székesfehérvári Cornexi-Alcoa pedig a Siti Beátával, és több világklasszissal felálló Ikast Bordingot kapta ellenfélnek.

Ugyancsak a nyolcaddöntőbe jutás a tét a KEK-ben, ahol a DVSC-Valdor az azeri Bakuval csap össze. Valamennyi női kupában az év végi olaszországi világbajnokság miatt csak januárban rendeznek mérkőzéseket.

Hajnal Csaba, a Fotex KC Veszprém ügyvezető elnöke szerint sok függ attól, hogy mit játszanak a francia Chambéryvel: "Azt tudtuk, hogy lesz egy komoly riválisunk. Arra azonban nem számítottunk, hogy a világbajnok franciák legjobbját is hozzánk sorolják."

Kiss Szilárd, a Dunaferr női csapatának edzője 60 százalék esélyt lát a legjobb nyolc közé jutásra. "Már a 16 között sincs könnyű ellenfél. Szerencsére lesz idő feltérképezni a riválisokat" - mondta a szakvezető.

Németh András, a Herz-FTC trénere legalább annak örül, hogy nem kell kelet felé utazniuk. "Valamennyi csoportellenfelünket jól ismerjük, de hála istennek, ezúttal kimaradnak a hátborzongató, méregdrága túrák."

Borók Rita (Viborg HK) és Siti Beáta (Ikast Bording), a magyar válogatott Dániában játszó klasszisai elégedetten vették tudomásul, hogy ismét jöhetnek haza. "A Hypo NÖ most nem olyan erős, míg a Fradi a Népligetben mindig veszélyes. Az előző évben bravúr volt a részünkről, hogy az elődöntőben kétszer is legyőztük őket. Mi biztosan továbbjutunk" - nyilatkozott Borók.

Siti Beáta már nagyon várja a magyarországi meccseket. "Jó érzéssel tölt el, hogy november 5-én a vb-re készülő válogatottba, majd januárban a kupamérkőzésre mehetek és találkozhatok szüleimmel és a húgommal (Siti Eszter az FTC irányítója), barátaimmal."

Zsiga Gyula, az Ikasttal összesorsolt Cornexi-Alcoa edzője kicsit mérges. "A Famaguszta elleni sétagalopp után ez olyan, mint derült égből villámcsapás. Nem túl rózsás a helyzetünk. A dán együttes erősebb, tele van világsztárral. Siti Beáta mellett olyanokkal, mint Grini, Kjelgaard, Jurack és Christina Andersen. Szinte egy all-star csapatról van szó" - mondta Zsiga.

Korábban: