Vágólapra másolva!
Szép hazai sikerrel kezdett az Euroligában a MiZo-Pécs, de Rátgéber László szerint ez még nem az a csapat: tavaszra lesz ismét nagy csapata a PVSK-nek, de csak akkor, ha Latasha Byears személyében tényleg megtalálják Jolanta Vilutyte helyettesét.

Követte a GYSEV-Ringa példáját a női kosárlabda Euroliga másik magyar résztvevője, a MiZo-Pécsi VSK: az első fordulóban 66-53-ra nyert az Aix-en-Provence ellen. A tizenhárom pontos különbség ellenére sem volt azonban sima a pécsi meccs, a szünetben még a franciák vezettek, s csak a második félidőben nyújtott jó teljesítményt a magyar bajnok. Rátgéber László szerint a hajrára összeálló védekezés segített, s a második húsz percben mindössze 21 pontot dobtak a vendégek.

"A legutóbbi harmadik helyünk miatt kötelező volt a győzelem, de a különbség nem mutatja híven az erőviszonyokat, meg kellett szenvedni a sikerért a papíron gyengébb franciák ellen is" - mondta az edző. Elsősorban Tuvics, Csák és Ujvári produkciójával volt elégedett - ők hárman 42 pontot jegyeztek -, de nem panaszkodott a két új ember, Pechova és Dzselmis teljesítményére sem. Iványit is dicsérte mezőnymunkájáért, de az feltűnő, hogy az irányító tíz mezőnykísérletéből mindössze egy talált a gyűrűbe.

Rátgéber szerint a Litvániába hazatért Vilutyte kiválásával szinte új csapatot kell építenie, ezért az Euroliga alapszakaszában az lehet az elsődleges cél, hogy telt ház előtt minden hazai meccsét megnyerje a csapat, s néhány, idegenben elcsípett pont révén a negyeddöntőbe jusson, mert az edző állítja, márciusban már ismét a régi PVSK-t láthatják a szurkolók.

Vilutyte helyettese Latasha Byears lehetne. Az amerikai WNBA-bajnokot nagy reményekkel várták Pécsett, az Euroliga-meccsen mindössze négy közös edzés után 21 perc alatt 12 pontot dobott, Rátgéber azonban egyelőre nincs elragadtatva - elsősorban a légiós erőnlététől.

"A PVSK Európa harmadik legjobb csapata, ez nem olcsó hakni, ezt tudomásul kell vennie egy WNBA-ből érkezőnek is" - mondta Rátgéber. "Én voltam Rolling Stones-koncerten a Wembleyben, Zágrábban és a Népstadionban is, és mindenhol ugyanazt a produkciót láttam. Ettől profi a zenekar. Elhiszem, hogy a pécsi csarnok nem a Madison Square Garden, bár az ötezer néző a WNBA átlagát meghaladja, de Byearsnek nem lett volna szabad ennyire felkészületlenül eljönnie. Jó kosaras, de nem tudom, mikorra tudja pótolni erőnléti lemaradását, mert a sűrű program közepette erre nem igazán lesz idő."

A vendégjátékos próbaszerződése szerdán jár le, a PVSK vezetői most azt szeretnék, ha még egy-két hétig tesztelhetnék, mielőtt végleges ajánlatot tesznek neki.

Erdei Tamás

Korábban:

A GYSEV után a Pécs is győzött az Euroligában