Vágólapra másolva!
Szerda délután a SAP-csarnokban, várhatóan teltház, közel háromezer néző előtt az olimpiai bajnok dán nőikézilabda-válogatott teszi tiszteletét és mérkőzik meg a magyar nemzeti együttessel. Visszavágásra van elég ok: elég a sydneyi döntőre vagy a márciusi, aarhusi csarnokavatóra gondolni.

A dán női válogatott is a múlt hét elején kezdte meg a felkészülést, ám amíg a magyar csapat két barátságos mérkőzést vívott csak Szlovénia ellen, addig Dánia egy négycsapatos tornát rendezett. Az "e-Boks Challenge 2001" elnevezésű viadalon a házigazda Franciaország ellen 20-18-ra, Hollandia ellen pedig 24-20-ra nyert, ám nagy meglepetésre a németektől 26-25-re kikapott. A körbeveréseknek köszönhetően a három azonos pontszámmal álló csapat közül a franciák jöttek ki jobban, ők nyerték a tornát Dánia, Németország és a pont nélkül záró németalföldiek előtt. A dán válogatott legjobbja a 12 gólos Christina Roslyng Hansen volt.

És miért fűtheti a visszavágás a magyar csapatot? A sydneyi olimpiai finálét nehéz elfelejteni, hiszen a hatgólos vezetést követően Dánia végül 31-26-ra győzött. Idén márciusban a válogatott az aarhusi csarnokavatóra volt hivatalos, ahol tartalékos összeállításban sima, 26-17-es vereséget szenvedett. Itt az idő a visszavágásra...

A találkozót egyébként több esemény is megelőzi. A fél 6-kor kezdődö találkozó előtt a Magyar kézilabda Szövetség elbúcsúztatja a 245-szörös válogatott Kökény Beatrixot, és ekkor kapja meg a világ legjobbjának választott Radulovics Bojana is a díjat. De a legjobb ifi-és serdülőjátékosok jutalmazása sem maradhat el, csakúgy, mint a Parlament és a Magyar Kézilabda Szövetség válogatottjainak összecsapása.

A dán válogatott kerete:
Kapusok: Lene Rantala (Larvik), Karin Mortensen (Horsens), Rikke Poulsen Schmidt (Kolding)
Mezőnyjátékosok: Katrine Fruelund (Viborg), Louise Pedersen (Viborg), Ditte Andersen (GOG Gudme), Mette Vestergaard Larsen (FIF), Christina Roslyng Hansen (Viborg), Gotte W. Nielsen (Virum), Pernille Hansen (Kolding), Rikke Hörlykke B. Jörgensen (GOG Gudme), Lotte Kiaerskou (Viborg), Mette Melgaard (Slegelse), Kristine Andersen (Ikast), Heidi Johansen (Randers), Line Daugaard (Ikast), Josephine Touray (Kolding)

Pincési László