Vágólapra másolva!
Kerek évfordulóhoz érkezett az EHF, amely idén ünnepli fennállása 10. évfordulóját, és ezt a szövetség reprezentánsai nagyszabású konferenciákkal és egy nívós kézilabda-tornával szeretnék megünnepelni. Ezen a tornán a házigazda osztrákok mellett az olimpiai bajnok dán, a világbajnok norvég és az Európa-bajnok magyar válogatott játszik a Nemzetek Kupájáért.

A magyar csapat felkészülésének utolsó előtti hetében rangos kézilabdatornán vesz részt, félig-meddig házigazdaként. Mocsai Lajos szövetségi kapitány úgy vélte, a szerdai Dánia, valamint a Nemzetek Kupáján lejátszandó két mérkőzés (illetve a jövő heti, kijevi Turcsin-kupa) azért szükséges a csapatának, hogy szokja a sorozatos tétmérkőzéseket. A Dánia elleni vereséget követően a csapat ma Győrben Ausztriával mérkőzik majd és formaingadozás ide-vagy oda, a sztárokat nélkülöző "sógornőket" illene megverni. Igaz, az osztrákok az olaszországi világbajnokságra visszahívták rutinos, vb-bronzérmes játékosaikat, ám a hírek szerint többen közülük még nem játszanak. Előzetes információink szerint ma este Mocsai Lajos megnevezi szűk, 16-os vb-keretét, azaz három játékostól elköszön.

Az osztrák szövetség hivatalos honlapja szerint a válogatott dán szövetségi kapitánya, Ole Eliasen és segítője, Gódor Mihály a következő játékosokra számít a csütörtök, pénteki villámtornán: Kathrin Engel (Hypo), Birgit Engl (SC Sagunto, spanyol), Laura Fritz (SG Hessen Hersfeld, német), Beate Hofmann (SG Hessen Hersfeld, német), Regina Karl (WAT Floridsdorf), Veronika Kreitmayr (Hypo), Ariane Maier (McDonalds Wr. Neustadt), Alexandra Materzok (Hypo), Edith Mika (Buxtehude, német), Dagmar Müller (SG Kirchhof, német), Stephanie Ofenböck (Bayer Leverkusen, német), Natalie Rusznacsenko (McDonalds Wr. Neustadt), Barbara Strass (FC Nürnberg, német), Sylvia Strass (SG Hessen Hersfeld, német), Rima Sypkus (McDonalds Wr. Neustadt)

Eliasen úgy véli, csapata a vb-n akár meglepetést is okozhat: "Nem azt mondjuk, hogy tanulni akarunk, hanem azt, hogy a lehető legjobb helyen szeretnénk végezni. A csoportunk nagyon erős, hiszen Oroszország, Jugoszlávia, Korea, Japán és Grönland lesz az ellenfelünk, azaz a negyedik helyet minimum el kell csípnünk." Persze ehhez kell az is, hogy a válogatott kiegészüljön a szóbeli ígérete szerint ismét játszó Ausra Fridrikassal (1999 legjobb játékosával) és Sorina Teodoroviccsal.

Az osztrákokkal 1962-ben, Bécsben mérkőzött meg először a magyar női válogatott, és 13-1-re (!) győzött. A statisztikák szerint eddig 44-szer találkozott a két csapat és szerencsére a mérleg a mi javunkra billen: 31 győzelem és 2 döntetlen mellett csak 11-szer szenvedtünk vereséget. A legutóbbi összecsapáson, a tavaly decemberi romániai Eb-n 35-12-re nyertünk Vilceában.

A két csütörtöki mérkőzés győztese pénteken, a vösendorfi Pyramis szállodában felállított kézilabdapályán, vízesések és pálmafák között mérkőzik az aranyéremért, míg a vesztesek ugyanott a harmadik helyet célozzák meg.

A Nemzetek Kupája programja
November 15, csütörtök (Győr):
18:30: Norvégia - Dánia
20:15: Magyarország - Ausztria
November 16, péntek (Vösendorf):
19:00: A 3. helyért
21:00: Döntő