Vágólapra másolva!
A jelek szerint nagyon jól áll a magyar férfi kosárlabdasport, mert válogatottunk a nemzetközileg legmagasabban jegyzett két sztár, az NBA-t is megjárt, s jelenleg a francia Sig Strasbourg csapatában profiskodó Dávid Kornél és az ugyancsak a francia ligában (Chalons-sur-Saone) kosarazó Gulyás Róbert nélkül áll ki az Eb-középdöntő első meccsére, a franciák ellen. A találkozót jövő szerdán, éppen Chalons-sur-Saone-ban rendezik.

A két ügyet szét kell választanunk, bár kétségkívül van közöttük némi átfedés. Dávidé egyértelműbb, Gulyásé picit bonyolultabb. A közös nevező Varga Mátyás szövetségi kapitány személye.

Kornél - miután szabadlistára került a Washington Wizards csapatánál - Európába szerződött, a Sig Strasbourghoz. Bemutatkozása szenzációsan sikerült a Rajna partján: előbb az addig veretlen Gravelines elleni győzelemből vette ki a részét 18 ponttal és 8 lepattanóval, majd a Pamesa Valencia elleni Saporta Kupa-derbin járult hozzá 13 pontjával és 8 lepattanójával - plusz gólpasszokkal, labdaszerzésekkel és blokkokkal - a diadalhoz. A meccshiánynak tehát nyoma sincs játékán, mégis hiányzik a franciák elleni rangadóra készülő keretből.

- Miután korábban sem tartott rám igényt a szövetségi kapitány, én nem fogok könyörögni - mondta Dávid telefonon strasbourgi otthonából. - Amíg ő a szakvezető, addig számomra nem téma a válogatottság. Azt mondta legutóbb is, hogy meccshiányom van... Ha ez igaz, akkor minek erőlködjek?

Varga Mátyás szerint Dávid - hogy finoman fogalmazzunk - csúsztat: "Májusban és július végén is meghívtam a keretbe, de mindkétszer azzal zárkózott el, hogy éppen csapatot keres, neki most az egyéni karrierje fontosabb. Abban maradtunk, ha rendeződik a helyzete, lesz új szerződése, akkor felhív engem, és megbeszéljük a folytatást. Azóta is várom a hívását."

- Ön mikor hívta legutóbb Dávidot?
- Július végén.

- Azóta majdnem négy hónap telt el. Nem kellett volna rátelefonálnia?
- Nekem? A labda Kornél térfelén van.

- Az lehet, csakhogy mi lesz akkor, ha Dávid nélkül kiesnek az Eb-ről? Hiába van önnek elméletileg igaza, a közvélemény nem fogja megbocsátani Kornél mellőzését.
- Legutóbb vele együtt is kiestünk.

- Igen, de a kritikus svájci meccsen Mészáros Lajos, az akkori kapitány Dávidot és Gulyást, a két nagyágyút csak percekig játszatta. Ezt se felejtsük el!
- Lajos, aki most a szövetség szakmai alelnöke, még mindig nem adta fel Dávid visszacsábítását.

A 213 centis, 27 éves Gulyás most ugyan játszik klubjában, de szeptemberben operált jobb térde bedagadt, papíron ezért nincs most a válogatottban. "Ez valós indok, az utóbbi egy évben vádliizomszakadásom volt, májusban a bal, szeptemberben a jobb térdemet operálták, szóval, nem kockáztathatom azt, hogy rásérüljek. Nyáron lejár a szerződésem mostani csapatomnál, ha harmadszor is sérülten térnék vissza a válogatottból, aligha hosszabbítanának. Elvégre nem azért fizetnek, hogy mindig a kispadot koptassam" - mondta Gulyás.

- Úgy tudom, másról is van szó.
- Persze, jól esett volna, ha Varga kapitány felhív és érdeklődik az egészségi állapotom felől. Mindenki ismeri a francia mobilom számát, csak ő nem? Azt mondja, keresett többször, de én nem vettem fel a telefont. Biztos a magyar mobilomon hívott, azt valóban nem szoktam felvenni...

Ezek után az ember eltöpreng: ha a két legjobb magyar kosaras azért fog hiányozni az Eb-középdöntőről, mert a huszonegyedik század hajnalán technikai okokból nem jött össze a telefonbeszélgetés, illetve a játékos és a szakvezető is arra vár, hogy a másik tegye meg az első lépést, akkor arra csak egyetlen jelző létezik: tragikomikus.

Ch. Gáll András

Korábban:

Dávid: eggyel több pont