Vágólapra másolva!
A jövő héten férfi- és nőikosárlabda-válogatottunk is megkezdi az Eb-középdöntő-sorozatot. A nőknél a csoport első két helye ér továbbjutást a 2003-as görögországi Európa-bajnoki döntőre. A férfiaknál az öt csoport első két helyezettje mellett a négy csoport legjobb harmadikja is ott lehet a svédországi kontinensbajnokságon.

Varga Mátyás, a férfiak kapitány van nehezebb helyzetben, mert a novemberi sorozaton Dávid Kornél és Gulyás Róbert lemondta a válogatottságot. A férfiak Fehéroroszországgal, Észtországgal, Franciaországgal, Lettországgal és Lengyelországgal kerültek egy csoportba. Az első találkozón idegenben Chalon sur Saone-ban - Gulyás csapatának városában - a franciák ellen játszunk, az említett Gulyás, Dávid Kornél, az antibiotikum kezelésen átesett Fodor Gergely és a könyöksérülését kezelő Czigler László nélkül lép pályára a válogatott. Varga Mátyás szövetségi kapitány ilyen körülmények között már 15 pontos vereséggel is kiegyezne. A továbbjutás reményében viszont az összes hazai meccset meg kellene nyerni. Gulyás és Dávid sérülés, illetve kommunikációs zavar miatt nem tagja novemberben a válogatottnak, januárban Gulyás már vélhetően játszik, Dávid esete érdekesebb.

A csoport egyértelmű esélyese Franciaország, más kimagasló tudású együttes nincs a csoportunkban, de rendkívül kiegyenlített a mezőny. November 21-én idegenben Franciaország, 24-én Tiszaújvárosban Lettország, 28-án Pécsett Lengyelország az ellenfél.

A nőknél ez már nem mondható el. Noha Rátgéber László szövetségi kapitány korábbi nyilatkozata szerint a szlovéneket nem szabad lebecsülni, a magyar együttes a csoport első két helyének valamelyikére várható, pontosabban a másodikra, mert hiába győzte le az idei franciaországi Eb-n válogatottunk a későbbi ezüstérmes oroszokat, azért ők az erősebbek. A kvartettből 21-én Finnország az első ellenfél az FTC csarnokában, 24-én Vologdában az oroszok ellen játszunk, majd 28-án Pécsett a szlovénekkel. Fodor Csilla és Csákány Emőke lemondta a válogatottságot, előbbi nem indokolta a döntést, utóbbi kisbabát szeretne.

A MOB a női válogatott felkészülését 10 millió forinttal támogatja a felzárkóztatási program keretén belül. A szövetségen belül marketing kft. alakult, amely többek között a klubok és a válogatott vagyonértékű jogainak értékesítésével foglalkozik. A társaság vezetője Horváth Frigyes, a szövetség egykori főtitkára. A jövő szerdai magyar vonatkozású találkozókat a Sport1 közvetíti, 28-án pedig szintén mindkét válogatottunk Eb-középdöntője adásba kerül.

Thury Gábor