Vágólapra másolva!
Sikerrel vette az első akadályt a Soproni Postás nőkosárlabda-csapata a Ronchetti-kupában, miután Meszlényi Róbert együttese 87-59-re verte a cseh USK Prahát.

Soproni Postás-Tabán Trafik-USK Praha 87-59 (16-10, 26-15, 23-16, 22-18)
Sopron, 700 néző
vezette: Mrdak (jugoszláv), Herceg (horvát).
Postás: NAJDENOVA 6, CSÁKÁNY 10, Fodor 9/3, SLJAHOVA 19/3, SAUER 21/3. Cs.: AMBRUS 12, Englert 4, Russai 6, Fürész, Lilik. Edző: Meszlényi Róbert.
Praha: Bortelová 5/3, Voracková 2, Veselá 6, Vojtová 7, Gertsmerová 2. Cs.: KREUZOVÁ 13/3, Hlavacková, MOKROSOVÁ 10, Nikolajová 2, Vodrazková 12. Edző: Ivan Benes.

A Postás kezdőötösében helyet kapott a napokban igazolt bolgár irányító, Viana Najdenova, aki hamar be is mutatkozott a soproni közönségnek egy szép tempóval. Az ideges kezdést követően négy ponttal, ám sajnos négy összegyűjtött csapatszemélyivel is ellenfele előtt járt a Postás. Az ukrán Sljahova az ellenfél palánkjánál a kosarakat, a soproni kosár alatt pedig a lepattanókat gyűjtögette.

Az amerikai Sauernek viszont nem ment a meccs elején. A második negyedben Ambrus pályára lépésével sokkal mozgékonyabb lett a Postás palánk alatti játéka, viszont a védekezés gyengélkedett. Sauer, miután kis pihenőt követően visszatért, előbb dobott egy hárompontost, majd gyönyörűen szerelte a prágai centert. Egy gyors cseh ellenakciónál Csákány próbálta megállítani a labdával óriási lendülettel robogó Nikolajovát. A hatalmas, mondhatni frontális ütközésben felrepedt a szája és csúnyán vérzett, ezért le kellett cserélni a csupa szív kosarast. Kemény fából faragták azonban a Postás csapatkapitányát: Csákány a második félidő elején ismét a pályán volt. A térfélcserét követően újra Sljahova percei következtek, előbb egy triplát, majd - miután elvette ellenfelétől a labdát - egy ziccert dobott. A negyed közepétől nagy előnye birtokában kicsit könnyedebben vette a védekezést a Postás.

A befejező periódusban látványos, szellemes akciók, és időnként bosszantó hibák váltogatták egymást a Postás játékában, amelynek vezéregyénisége ekkor Csákány volt, aki kosárszerzés mellett az előkészítésből is kivette részét. A Postás egy jó szerkezetű ellenfelet fektetett magabiztosan két vállra a Ronchetti-kupa nyitányán.

Meszlényi Róbert: "Kissé nehezen lendültünk játékba, ám aztán minden tekintetben felülmúltuk ellenfelünket. Úgy is biztosan nyertünk, hogy akadtak azért gyengébb időszakaink is."

Ivan Benes: "Értetlenül állok fiatal, 21 éves átlagéletkorú csapatom gyenge teljesítménye előtt."

Botár László

Korábban: