Társoldalunk:

Roy és Lindros pirosbetűs napja

Patrick Roy vezetéknevét nem véletlenül ejtik úgy, hogy "roá": ez franciául királyt jelent, s a Colorado Avalanche veteránja valóban király a hokikapusok között. Eddig is az volt, de vasárnaptól még inkább az: kivédte az "Ördögök" szemét az idei Stanley-kupa-döntő visszavágóján.

A Királynak egész egyszerűen nem
lehet gólt lőni
Roy karrierje ötvenhatodik kapott gól nélküli meccsét hozta, ezzel második az aktív kapusok között az örökrangsorban Dominik Hasek mögött. Egyszersmind ez volt az idei negyedik shutoutja, ezzel vezeti a mezőnyt. További szenzáció: legutóbbi három meccsén egyetlen gólt sem tudtak neki ütni, 183 perce és 53 másodperce érintetlen a hálója, ez pedig egyéni csúcsa a 36 éves sztárnak. Eddigi rekordját még 1990-ben, a Montreal Canadiens játékosaként állította fel, akkor 168 percen és 47 másodpercen át nem tudták bevenni a hálóját.

Roy ezen a bizonyos három, legutóbbi meccsén összesen 90 lövést hatástalanított, ebből 33-at vasárnap, a Continental Airlines Arenában. Ezzel feljött 50 százalékosra a Lavina, a Devils viszont szériában negyedik zakóját kapta, s tökutolsó az atlanti csoportban. Mindkét gólt a korábbi Norris Trophy-védő hátvéd, Rob Blake ütötte.

A Madison Square Gardenben jól mennek a dolgok - természetesen nem a Knicks kosárcsapatára gondolunk, hanem a Rangers hokisaira. Utolsó nyolc meccsükből hetet megnyertek, 13-7-1-1-es mérlegükkel vezetik nemcsak az atlanti csoportot, hanem az egész keleti konferenciát. Eric Lindros, a Philadelphiából szerződtetett center pedig úgy hokizik, mint 1994-ben, amikor MVP volt.

Lindros mesterhármast szerzett - 1999. december 9. óta az elsőt -, egyszersmind beütötte kilencéves NHL-karrierje 300. gólját. Két sortársa is remekelt, Mike York négy, Theo Fleury 3 gólpasszt adott, ez a trió az utolsó nyolc meccsen 39 pontot hozott össze.

Eredmények:
New Jersey Devils - Colorado Avalanche 0-2
gól:
Blake 2

New York Rangers - Atlanta Thrashers 6-2
gól:
Leetch, Lindros 3, Ciger, Malahov, ill. Heatley, Rheaume

Minnesota Wild - Los Angeles 2-2
gól:
Gaborik, Zsoltok, ill. Pálffy, Heinze

A pontlista állása

p

g

gp

1.

Jarome Iginla (Calgary)

29

14

15

2.

Brendan Shanahan (Detroit)

24

12

12

3.

Patrik Elias (New Jersey)

23

12

11

4.

Ryan Smyth (Edmonton)

23

8

15

5.

Eric Lindros (NY Rangers)

22

12

10

6.

Theo Fleury (NY Rangers)

22

8

14

Ch. Gáll András

Korábban: