Vágólapra másolva!
Szombaton délután hat órakor Tiszaújvárosban második Eb-középdöntő mérkőzését játssza a magyar férfikosárlabda-válogatott a D csoportban. Az ellenfél Lettország csapata, amelyet az elmúlt kvalifikációs sorozatban idegenben is sikerült legyőzni, utána viszont itthon kikaptunk a baltiaktól, s ez Mészáros Lajos válogatottja kieséséhez, s a szövetségi kapitány lemondásához vezetett. A lettek viszont eljutottak a törökországi Eb-re, ahol a nyolcadik helyen végeztek.

A vendégek gyakorlatilag ugyanazzal a csapattal érkeztek a Tisza partjára, amely remekül szerepelt az Európa-bajnokságon. A csapat sztárja Kaspars Kambala, a török Efes Pilsen 23 éves, 206 centis, 120 kilós center-bedobója. A kopaszra borotvált fejű, kombináltszekrény méretű kosaras a nyáron végzett a Las Vegas-i UNLV (University of Nevada Las Vegas) egyetemen, s az NCAA, az amerikai főiskolai bajnokság egyik legjobb centere volt. Kambala a nyáron Törökországba szerződött, s most a bajnokságot veretlenül vezető Efes Pilsen erőssége. A lettek szerdai, Lengyelország elleni hazai veresége (81-92) alkalmával 15 pontot és 12 lepattanót szerzett.

Azon a meccsen Ainars Helmuts Bagatskis (34 éves, 198 centis bedobó) és Roberts Stelmahers (27 éves, 175 centis irányító) volt a lettek két legjobbja, egyaránt 21 ponttal. Bagatskis már a szovjet időkben is kiváló kosarasnak számított, miként a 31 éves, 188 centis hátvéd, Raimonds Miglinieks is, aki 9 pontig és 10 gólpasszig jutott a lengyel meccsen.

A mieinknél valószínűleg újra a pályára lép a Chalon sur Saone-ban sérülés, illetve betegség miatt nélkülözött Czigler László és Fodor Gergely, velük nem esélytelen Varga Mátyás szövetségi kapitány csapata. Főleg úgy, hogy a franciákat erősen tartalékos csapattal is sikerült megszorítani, a 81-73-as vereségért nem kellett szégyenkeznünk.

Ch. Gáll András

Korábban: