Vágólapra másolva!
Második Eb-középdöntő mérkőzésén is vereséget szenvedett a magyar férfikosárlabda-válogatott: szombaton Tiszaújvárosban Lettország 96-87 arányban jobbnak bizonyult Varga Mátyás szövetségi kapitány együttesénél. Ezzel veszélybe került a továbbjutás, a hátra lévő meccseken idegenbeli bravúrokra is szükség lesz a 2003-as Eb-döntőbe jutáshoz.

Férfi 2003-as Eb-középdöntő, D-csoport:
Magyarország - Lettország 87-96 (17-20, 19-23, 26-26, 25-27)
Tiszaújváros, 1200 néző, V: Dozai (horvát), Dolinek (cseh)
legjobb dobók: Kálmán 22/3, Sitku 16, Németh 11/9, Gémes 10, illetve Kambala 33, Helmanis 17/6, Bagatskis 15/3, Miglinieks 14/3

A most is nyilvánvalóan hiányzó Dávid Kornél és Gulyás Róbert mellett Czigler László sem vállalta - könyöksérülés miatt - a játékot, így igazi center nélkül volt kénytelen kiállni a válogatott: két magasbedobó (Sitku és Báder), továbbá három irányító (Kálmán, Németh és Mészáros) alkotta a kezdő ötöst. A lettek kiválóan dobtak kívülről, a palánk alatt pedig a 206 centis, 120 kilós Kaspars Kambalát, a török Efes Pilsen sztárját nem lehetett tartani. Kambala nem akárki, a híres-neves UNLV-n végzett Las Vegasban, az amerikai egyetemi bajnokság egyik legjobbja volt 2000/2001-ben. A magyarok ellen is 33 pont és megszámlálhatatlan lepattanó került a neve mellé.

Az első félidőben végig vezettek a baltiak, különösen Stelmahers, az Ülker Istanbul profija volt elemében, az első 18 percben 13 pontot szerzett - közte három triplát -, ám akkor összeszedte negyedik hibáját, majd kapott egy technikait is, és kipontozódott.
Ez sem zavarta egy ideig a letteket, ám a harmadik negyed derekán Mészáros triplájával sikerült az egyenlíteés (51-51), majd kétszer két ponttal vezettünk is. A fellángolás azonban röpkére sikerült, Miglinieks, Helmanis és Bagatskis, továbbá a végig szenzációsan játszó Kambala vezérletével magukhoiz tértek a vendégek, és végül simán nyertek.

Varga Mátyás szövetségi kapitány: "Nem tudtuk megszerezni a lepattanókat, ráadásul az első félidőben pocsékul dobtunk, emiatt kaptunk ki. Most már nagyon nehéz dolgunk lesz, pedig a franciák elleni játékkal nyerhettünk volna."

Armands Kraulins, a lettek szakvezetője: "Stelmahers kipontozódása nagy csapás volt, emlékezzenek csak, tavaly, Pakson 31 pontot dobott a magyaroknak. Fontos volt ez a győzelem, amit elsősorban Kambalának köszönhetünk. Ha pár centivel magasabb lenne, az NBA-ben is meghatározó center lehetne. Így marad Törökország."