Vágólapra másolva!
Megszerezte első győzelmét a férfikosárlabda-válogatott az Eb-középdöntőben, és a siker után az eddig az elveihez ragaszkodó szövetségi kapitány hajlandó felvenni a kapcsolatot a szereplést lemondó Dáviddal és Gulyással.

A magyar férfikosárlabda-válogatott szerda este Pécsett, némi meglepetésre, meggyőző játékkal 101-86-ra verte Lengyelországot harmadik Eb-középdöntős mérkőzésén. Két vereség után először nyert a csapat, ráadásul esélyesebbnek tartott ellenféllel szemben, ennek ellenére Varga Mátyás szövetségi kapitányt nem lepte meg a produkció. "A szombati, lettek elleni összecsapáson látottakkal sem voltam teljesen elégedetlen, már akkor látszott, van tartása a csapatnak, de a kosárlabdában is előfordul: jobb volt az ellenfél" - mondta érdeklődésünkre a szakvezető.

Varga Mátyás szerint igencsak kiegyenlített a magyarok csoportja, apróságok döntenek a mérkőzéseken, s úgy küldte fel együttesét a lengyelek ellen a pályára, hogy önbizalommal, bátran kosarazzanak játékosai. A siker után kevesen beszélnek arról, hogy a közvetlen felkészülés sem volt problémamentes, hiszen Kálmánt és Pankárt klubja nem engedte el az edzőtábor kezdetére. A kapitány a feje felett játszódó eseményekre sokáig nem reagált, most is csak apró minősítést tett: "Elkeserítő, hogy egy sorsdöntő meccs előtt tízen sem voltunk az első edzéseken. Én eddig nem foglalkoztam ezekkel az ügyekkel, de ez a bohózat már engem is felháborított. Szerencsére a fiúk megoldották az ügyet."

S talán megmentették kapitányukat is, akit egyes lapértesülések szerint egy újabb vereség esetén menesztett volna a szövetség vezetése. Varga azonban közölte, ő nem tudott erről, de hozzátette, elképzelhető, hogy nem légből kapott volt az információ. A kapitány egyelőre előre tekint, s a következő, januári két Eb-mérkőzésre készül. Nagy kérdés, mi lesz a legjobbnak tartott két magyar kosaras sorsa, Gulyás és Dávid nem vállalta most a szereplést.

Két hete Varga azt mondta Dávid Kornél esete kapcsán, ő kétszer már hívta a kosarast, most már elvi ügyet csinál abból, hogy a játékos jelentkezzen nála. Mostanra azonban sokat finomodott az álláspontja. "A magyar férfikosárlabda olyan helyzetben van, hogy ha sikert akarunk, mindig a legerősebb válogatottnak kell szerepelnie" - mondta. "Ennek érdekében hajlandó vagyok én lépni, és felveszem a kapcsolatot Dáviddal és Gulyás Róberttel, hogy végre és újra ők is játsszanak a magyar válogatottban."

Erdei Tamás