Társoldalunk:

Európaiak az NBA-ben

A 2001-2002-es NBA-szezonban - amely az 1946-os kezdetek óta már az ötvenhatodik - a 29 klub 435 szerződtetett játékosa közül ötvenen nem az Egyesült Államok területén látták meg a napvilágot. Azaz: minden kilencedik kosaras jövevény. S egyes jóslatok szerint 2010-re az arány fele-fele lesz, hiszen jelenleg is további 22 játékosnak - közöttük olyan sztárokénak, mint Dejan Bodiroga, Roberto Duenas vagy Emanuel Ginobili, a legutóbbi Euroliga-döntő MVP-je - NBA-klub rendelkezik a játékjogával.

Fotó: Reuters
Dirk Nowitzkit már most a legnagyobb NBA-sztárok között tartják számon 
Persze vannak a külföldiek között száz százalékig "amerikanizált" kosarasok, mint például az Egyesült Államokbeli egyetemre járt, és életük nagy részét ebben az országban leélt játékosok, mint például a már amerikai állampolgársággal rendelkező Patrick Ewing, Tim Duncan vagy Hakeem Olajuwon, ám többségük nem amerikai "termék", nem Made in USA, hanem Európában tanulta ki a sportág iskoláját.

Ezen írás apropóját éppen a legutóbbi, csütörtöki játéknap rangadója, a Dallas Mavericks-Sacramento Kings derbi adja: az NBA két, talán "legeurópaibb" csapata mérte össze erejét Texasban.

A vendégek a szerb Stojakovic és a török Türkoglu szenzációs játékával verték a szintén derekasan küzdő német Nowitzki és kanadai Nash vezérelte hazaiakat. Stojakovic 23,7 pontos átlagával tizedik az NBA góllövőlistáján, Nowitzki 23,1-gyel tizenharmadik, és ami különösen fontos: előbbi 50, utóbbi 46 százalékkal céloz, ami messze átlag felettinek számít a ligában.

Stojakovic szeptemberben a törökországi Európa-bajnokság legjobbjának (MVP) bizonyult, amivel sokan vitatkoztak, hiszen Nowitzki mutatói jobbak voltak, csakhogy Jugoszlávia szerezte meg az aranyérmet, és nem Németország.

Fotó: Reuters
Peja Stojakovic két-három éven belül akár MVP is lehet
A most 24 éves "Peja" nyolc évvel ezelőtt, a Jugoszlávia elleni embargó csúcspontján Görögországba emigrált, felvette a görög állampolgárságot, ekként próbálva megkerülni a blokádot. A hellének két éven át "szívatták", nem adták meg a 16 éves srácnak a játékengedélyt, ám az NBA-kémek figyelmét így sem kerülhette el kiugróan tehetséges fiatalember.

Az 1996-os draft előestéjén meghívták az Egyesült Államokba, egy-egyeztették az akkor már nagy becsben álló Zydrunas Ilgauskasszal, a Cleveland Cavaliers 216 centis litván centerével, s mivel Peja jól jött ki az összehasonlításból, Sacramento le is stoppolta őt a 14-es sorszámmal.

Igen ám, de Stojakovic csak abban az esetben állt volna azonnal csatasorba, ha a Kings legalább húsz perces meccsenkénti játékidőt garantál a számára. Mivel erre nem volt hajlandó a klub szakmai vezetése, Peja visszament Görögországba, immár a játékengedély birtokában. S amikor két évvel később ő lett a Panathinaikosszal a liga MVP-je, Sacramentóban már tárt karokkal várták.
 

Fotó: Reuters
A kép csalóka: Türkoglu nem kerül padlóra, sőt, NBA-karrierje most kezd igazán felfelé ívelni
Ami jelenlegi klubtársát, Türkoglut illeti, a 22 éves török fiatalember olyasmit tett, amit nagyon kevesen a sport világában: ügynöke, Tolga Tugsavul tanácsára 1,5 millió dollárt fizetett azért, hogy az NBA-ben játszhasson. Tudniillik  ennyi volt a lelépési díja görög klubjától, s a Kings nem volt hajlandó kifizetni ezt a pénzt. Türkoglu kockáztatott, és nyert: biztos helyet vívott ki magának a csapatban, s az elkövetkező években a másfél millió sokszorosát fogja keresni a tengerentúlon.

A würzburgi születésű Nowitzkié ugyancsak sikersztori, de ez már jóval ismertebb. A 213 centis, szőke fürtös fickó egész Németország legnépszerűbb sportolója, magasan ver minden futballistát, egyedül a Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher vetekedhet vele.

Azt már csak szinte zárójelben említjük meg, hogy két-három éven belül mind Stojakovic, mind pedig Nowitzki komolyan versenyben lehet az NBA MVP címéért.

Az NBA külföldi kosarasai:

Belize:
Milt Palacio (Boston, 190 cm)
Dominikai Köztársaság:
Felipe López (Minnesota, 195)
Finnország:
Hanno Möttölä (Atlanta, 206)
Franciaország:
Tarik Abdul-Wahad (Denver, 198)
Jerome Moiso (Philadelphia, 208)
Tony Parker (San Antonio, 188)
Görögország:
Iakovos "Jake" Tsakalidis (Phoenix, 219)
Antonis Fotsis (Memphis, 208)
Grúzia:
Vladimir Stepania (Miami, 213)
Haiti:
Samuel Dalembert (Philadelphia, 211)
Horvátország:
Dalibor Bagaric (Chicago, 216)
Toni Kukoc (Atlanta, 211)
Bruno Sundov (Indiana, 219)
Jamaika:
Patrick Ewing (Orlando, 213)
Jugoszlávia:
Vlade Divac (Sacramento, 216)
Predrag Drobnjak (Seattle, 211)
Zeljko Rebraca (Detroit, 213)
Vladimir Radmanovic (Seattle, 208)
Alekszandar Radojevic (Denver, 221)
Predrag Stojakovic (Sacramento, 206)
Ratko Varda (Detroit, 216)
Kamerun:
Ruben Boumtje Boumtje (Portland, 213)
Kanada:
Rick Fox (L. A. Lakers, 198)
Todd McCulloch (N. J. Nets, 213)
Steve Nash (Dallas, 190)
Kína:
Vang Csi-csi (Dallas, 216)
Kongó:
Dikembe Mutombo (Philadelphia, 219)
Litvánia:
Zydrunas Ilgauskas (Cleveland, 219)
Mali:
Soumaila Samake (Phoenix, 213)
Mexikó:
Eduardo Nájera (Dallas, 203)
Nagy-Britannia:
John Amaechi (Utah, 208)
Németország:
Dirk Nowitzki (Dallas, 213)
Nigéria:
Hakeem Olajuwon (Toronto Raptors, 213)
Michael Olowokandi (L. A. Clippers, 213)
Olumide Oyedeji (Seattle, 208)
Oroszország:
Andrej Kirilenko (Utah, 206)
Puerto Rico:
Daniel Santiago (Phoenix, 216)
Spanyolország:
Pau Gasol (Memphis, 213)
St. Vincent és Grenadines:
Adonal Foyle (Golden State, 208)
Szenegál:
Mamadou N'Diaye (Toronto, 213)
DeSagana Diop (Cleveland, 213)
Szlovénia:
Primoz Brezic (Indiana, 216)
Radoslav Nesterovic (Minnesota, 213)
Törökország:
Hidayet "Hedo" Türkoglu (Sacramento, 206)
Ukrajna:
Sztanyiszlav Medvegyenko (L. A. Lakers, 208)
Vitalij Potapenko (Boston, 208)
US Virgin-szigetek:
Raja Bell (Philadelphia, 198)
Tim Duncan (San Antonio, 213)
Venezuela:
Óscar Torres (Houston, 198)

Ch. Gáll András

Ajánlat:

Stojakovic felülmúlta Nowitzkit

Korábban: