Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek gyakorlatának megfelelően a házigazda az irányított sorsolásnak köszönhetően rendszerint megválaszthatja, melyik csoportban kíván szerepelni. Ennek ismeretében cseppet sem volt meglepő, hogy a kézilabdavonalon gyengébb eredményeket elérő olasz hölgyek olyan hatosba kerültek, amelyből akár még tovább is juthatnak.

A D csoport kiemelkedően legnagyobb esélyese a címvédő Norvégia, amelyben a szövetségi kapitányon, Mart Breiviken kívül hat játékos (Leganger, Grini, Sörlie, Duvholt, Hilmo, Rokne) is megmaradt a két évvel ezelőtti aranyérmes együttesből. A csalódást jelentő olimpiai bronzérem után most javítana az együttes, és ehhez a csoportbeosztás és az "ág" megfelelő lehet. Bemelegítésképpen az együttes megnyerte a Nemzetek Kupáját - éppen ellenünk -, míg a norvég kollégák azt ecsetelték, Cecilie Leganger élete formájában véd, így talán tudja pótolni a másik nagy sztárt, a válogatottságtól visszavonult Heidi Tjugumot, de nem lesz már a csapatban a sok nagy versenyt és diadalt megérő Haltvik, Hundvin és Tonje Larsen sem.

A csoportra jellemző, hogy a magyarok által barátságos mérkőzéseken simán vert Szlovénia a második legerősebb. A ljubljanai lapok nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot, amikor úgy vélték, Szlovénia akár a legjobb nyolc közé is bekerülhet (szimpatikus viszont, hogy a magyarokat elődöntőbe várják). Tone Tiselj kapitány a Bajnokok Ligája-győztes Krim Eta Neutro Roberts csapatára építi válogatottját: a csupa otthonjátszó közül heten érkeztek a ljubljanai sztárcsapatból.

Az esélyeket nézve Brazília, amely eddigi legjobb, 16. helyezését két éve szerezte, a sorsolás révén már szinte a nyolcaddöntőben érezheti magát. Az egy kivételével hazai csapatokban játszó szépségekből álló csapat legjobbja a Spanyolországban, pontosabban a valenciai Ferrobus Mislatában védő Chana Masson.

Olaszország még akkor is továbbjuthat, ha a braziloktól kikap, ami benne van a pakliban, hiszen a felkészülési mérkőzések csúfos vereségei mellett csupán egy veronai tornácskát nyert meg. Francisco Sanchez vezetőedző gondjait növeli, hogy egyik legjobbja, Giorgia Gianlorenzi térdsérülés miatt hónapokra kiesett, így nem maradt balkezes játékosa. De kisebb sérüléssel bajlódik Barbara Motoro kapus és a magyar születésű, de olasz állampolgárságú Csoma Zsuzsanna is. Visszatért viszont a gárdába a sokáig sérüléssel bajlódó Elisabetta Trotta.

És hogy miben, pontosabban kiben bíznak az olaszok? Nos, a maradék két ellenfélben. Tunézia és Uruguay ugyanis annyira gyenge, hogy a játékosok maximum a városnézésben és a fantasztikus olasz tésztaételekben lelik majd örömüket. Nem csoda, hogy egy ilyen rangadóra jószerével a kutya sem lesz kíváncsi.

Pincési László