Vágólapra másolva!
A borzalmas nyitómérkőzést követően a mai délutánon Kongó legjobbjai ellen lép pályára a magyar nőikézilabda-válogatott az olaszországi világbajnokságon. A hétfői, Angola elleni szenvedés után azonban nem szabad egy percig sem megfeledkezni arról: talán Kongó is fejlődött az elmúlt évek során.

Gazdaságilag mindenképpen, hiszen a 342 000 négyzetkilométer területű, és közel kétmilliós lakosú fejlődő iparral rendelkező agrárország az elmúlt években megnövelte bevételeit, az egy főre jutó bruttó nemzeti termék immáron megközelíti az 1100 dollárt. A többségében bantu négerek által lakott országban többféle nyelv és vallás létezik. A belpolitika - hasonlóan több, fejlődő afrikai államéhoz - nem volt mentes a polgárháborúktól, gyakorlatilag egy esztendeje van viszonylagos béke

Ilyen körülmények között, csoda, hogy egyáltalán létezett sportélet az országban. A női kézilabdázás ugyan gyerekcipőben jár, de érdekes módon az 1980-as olimpián, valamint a két évvel ezelőtti világbajnokságon is részt vettek a brazzaville-i hölgyek - mindkétszer össze is futottak Magyarországgal. A moszkvai játékokon 30-10-re, az 1999-es norvégiai vb-n, a gjöviki jégcsarnokban pedig 39-17-re nyertünk. Amit az ellenfélről előzetesen tudni lehet az az, hogy nagyon fiatal együttessel érkeztek Maranóba, a csapat átlagéletkora mindössze 24 év. Legrutinosabb játékosuk a 31 esztendős kapus, Patricia Yende, de akad 19 éves játékos is Itoua Atsono személyében. Szerencsére a kongóiak legjobbja, Beatrice Bouity Bouanga nem tagja a válogatottnak, pedig a már említett gjöviki összecsapáson ő volt az egész mezőny legeredményesebbje 10 találattal. A csapat két legismertebb játékosa Nadia Loubacky, akit 1997-ben Afrika legjobb kézilabdázójának választottak, míg a 24 éves Chandra Moukila immáron három esztendeje Franciaországban, a Bondy együttesében légióskodik.

Földrajzilag Kongó 6 tartományra oszlik: Soio, Sunde, Pango, Bata és Pemba mellett a legnagyobb és leggazdagabb Bamba.

A kongói keret:
Patricia Yende, Ngamabana Menet, Clarisse Opondzo, D. Bassarila, Chandra Moukila, L. Kibamba Nkembo, A. Itoua Atsono, Raissa Bitsere, N. Ngayilolo, Chantal Mbon, Lucie Okanatha, Nadia Loubacky, Rose Mbokewa, Hawaa Okongo, Mouakaie Okombi, P. Mayoulou.
Edző: Jean Mbani

Pincési László