Vágólapra másolva!
Júniusban, a Los Angeles Lakers-Philadelphia 76ers NBA-döntő idején David J. Stern, a liga igazgatója azt nyilatkozta, még ebben a naptári évben megköti az új televíziós szerződéseket, ráadásul az eddiginél sokkal több pénzért. Nos, az ígéret első fele teljesülni látszik, a második már kevésbé.

A tárgyalások ugyanis döntő fázisukba érkeztek az eddigi jogtulajdonossal, az NBC-vel, valamint a licitbe beszállt ESPN sportcsatornával és az ABC-vel (két utóbbi a Walt Disney Co. tulajdona), ám valószínűtlen, hogy Sternnek több pénzt sikerül kicsikarnia annál az összesen 2,64 milliárd dollárnál (valamivel kevesebb, mint 800 milliárd forint), amennyit az NBC és a Turner Sports a nyáron lejáró négy éves időszakra fizetett.

Az NBC 1,75 milliárdot fizetett a csomag ráeső hányadáért, ám - a hírek szerint - a következő négy évre nem hogy többet, hanem kevesebbet lett volna hajlandó megkockáztatni. Ekkor lépett be a két rivális csatorna, az ABC és az ESPN, s Stern most velük tárgyal.

Stern optimizmusát az a tény táplálta, hogy a Lakers-76ers döntő első három meccse valóban kiváló nézettségi mutatókat produkált. Azóta azonban gyengék az adatok, az NBC-nél például az 1997-98-as 4,6 százalékról 1998-99-ben 4,3-ra, 1999-2000-ben 3,4-re, 2000-2001-ben 3,0-ra csúsztak vissza, s Jordan idei visszatérése sem hozta meg a remélt eredményt: már csak 2,9 százalékos nézettséget sikerül felmutatni.

Ch. Gáll András

Korábban: