Vágólapra másolva!
Amennyiben a magyar nőikézilabda-válogatott szeretné tartani magát a hivatalos elvárásokhoz, akkor kedden mindenképpen győznie kell Kína ellen a világbajnokság nyolcaddöntőjében. A siker ugyanis azt jelentené, hogy együttesünk már a legjobb nyolc között van, és ott még ha veszít is, elcsípheti az ötödik helyet. De ki beszél itt az ötödik helyről?

Anja Andersen, a női kézilabda talán valaha élt legnagyobb alakja ugyanis úgy véli, ha a kulcsjátékosaink sikeresen, egyszerre időzítik formájukat, Magyarország hirtelen legyőzhetetlenné válik. És akkor senki sem állíthatja meg Farkasékat a vb-arany felé vezető úton.

A keddi ellenfél az a kínai válogatott lesz, amely csoportjában három győzelem és két vereség mellett a harmadik helyen zárt. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a két vesztes mérkőzésen az olimpiai bajnok dán és a vb-ezüstérmes francia válogatott volt az ellenfél, mint ahogy azt sem, hogy mindkettőtől nagyon simán, tizenkettő, illetve tizenegy góllal kapott ki.

Nyertek viszont a kínaiak Macedónia (32-25), Ukrajna (32-29) és Hollandia (24-23) ellen, köszönhetően a góllövőlistán negyedik helyen álló Zhai Chaónak, aki eddig 78 lövéséből 42-t értékesített, azaz 54 százalékos hatékonysággal lő. Érdekesség, hogy az utána következő legjobb góldobó, Shi Wei csupán 24 gólnál tart, ő - többek között a mi Radulovicsunkkal holtversenyben - a 24. helyen áll a jelenleg a góllövőlistán. Ami a kapusokat illeti: a védések számát illetően előkelő helyen áll Xiaojiong Wang, ám százalékos megoszlásban mindhárom hálóőrünk klasszisokkal jobb nála.

Márpedig a magyar válogatott eddigi legnagyobb erősségét a kapusteljesítmény adta, ha a Farkas Andrea, Pálinger Katalin, Sugár Tímea trió jól véd, az már fél siker. Várhatóan ma is szükség lesz a jó teljesítményre, hiszen Kína a koreai stílust erőlteti. Játékosai atlétikusak, de alacsonyak, így az átlövések helyett a védőfalat állandó mozgásban tartva próbálják megtalálni a réseket. Félő, hogy belső védőink - nem bírván a sok mozgást - gyakrabban hibáznak majd, ám valószínűsíthető: az elmúlt két napban Mocsai Lajos szövetségi kapitány már kidolgozta a megfelelő taktikát.

A koreai stílushoz persze hozzájárult az is, hogy Kína havi 2,5 millió forintnak megfelelő fizetésért hétéves időtartamra szerződtette a Koreával két olimpiai aranyat és egy világbajnoki címet nyert Hjung Csun mestert, aki azonnal nyolchetes edzőtáborba vezényelte új csapatát és ott a két hónap alatt elsajátítható leghatékonyabb védekezési formációkat "verte beléjük".

Hat éve már majdnem megesett az a szégyen, hogy a lányok kikapjanak Kínától: a szépemlékű hazai világbajnokságon ugyancsak a nyolcaddöntőben találkozott a két együttes, és szinte hihetetlenül kezdődött a találkozó. Kökényék 9-0-ra elhúztak, a körcsarnok lelkes nézőserege őrjöngött, a lányok pedig elhitték, még a kerítés is kolbászból van. Hihetetlen, de a hajrára már Kínánál volt az előny, és csupán "apróbb" bírói erőkifejtéssel sikerült 21-20-ra hozni a meccset. Azóta is ez volt a legszorosabb mérkőzés: az atlantai olimpián 29-19-es, a két évvel ezelőtti vb-n 34-25-ös, egy 1997-es szöuli tesztmérkőzésen pedig 31-24-es győzelmünket jegyezhettük fel.

A kedd délelőtti meranói edzés után eldőlt, hogy a bokaszalag-húzódással bajlódó Radulovics Bojana nem játszhat a Kína ellen. Az átlövő a spanyolok elleni csütörtöki mérkőzésen hétméteres dobás közben sérült meg, még sántikál, és további erősítésre van szüksége. Tetézi a rossz hírt: továbbjutás esetén a két nap múlva esedékes negyeddöntőben, az orosz-olasz párharc győztese ellen sem valószínű, hogy számíthat rá Mocsai Lajos szövetségi kapitány. "Azért jöttünk a vb-re, hogy a legjobb öt között végezzünk, így Radulovics nélkül is kötelező a győzelem. A kínaiak egy-egy győztes és vesztes találkozóját videóról kielemeztük. Elvileg tudunk róluk mindent. Persze, ennek ellenére előrukkolhatnak valami újdonsággal, de azon leszünk, hogy inkább mi okozzunk nekik meglepetést."

S végül egy hír (volt) csoportellenfelünk házatájáról: a román Dumitru Musi után másik csoportellenfelünk is szövetségi kapitány nélkül maradt. Paul Lendure, a kongói csapat francia trénere ugyanis szintén bejelentette, a továbbiakban nem irányítja a válogatottat. Lendura nem a csapat szerény formája, hanem a szövetséggel való ellenséges viszonya miatt állt fel a kispadról.

A kínai keret:
kapusok: Xiaojiong Wang, Jie Fan, Geli Yu
mezőnyjátékosok: Chao Zhai, Yun Liu, Peili Long, Jie Cai, Wei Shi, Chanchan Wang, Yang Li, Haiyun Chen, Hongxia Zhu, Yanan Wu, Xiaomei Liu, Ying Zhao, Weiwei Li

A keddi nyolcaddöntők párosítása:
Magyarország - Kína, Ausztria - Szlovénia, Dánia - Angola, Brazília - Jugoszlávia, Svédország - Hollandia, Spanyolország - Franciaország, Norvégia - Dél-Korea, Oroszország - Olaszország.

Pincési László

Ajánlat: