Vágólapra másolva!
Meglepetések nélkül, ennek ellenére érdekes eredményekkel zárultak az olaszországi nőikézilabda-világbajnokság keddi nyolcaddöntői. Az esélyesek ugyan kivétel nélkül továbbléptek, de - a magyar csapaton kívül - Norvégia és következő ellenfelünk, Oroszország is keservesen megharcolt a győzelemért.

Ami a Magyarország-Kína összecsapást illeti, a Mocsai-érában ilyen közel még nem volt ez a társaság az enyészethez, mint a tegnapi 24-23-as sikernél. Deli Rita ekképpen értékelte saját teljesítményét: "Láttam, hogy itt már semmi sem segíthet, lőni kell, és én ugyebár átlövő vagyok." Pigniczki pedig így oldotta fel a magyarok játékában feloldhatatlannak látszó ellentmondásokat: "Nem a kínaiak leptek meg minket, a mérkőzés elején azt se tudtuk, hol vagyunk. Amikor viszont nagyon kellett, mindenki egymásért és oroszlánként küzdött."

Ellenfelünk a csütörtöki negyeddöntőben Oroszország lesz, az a csapat, amely alig-alig tudta megverni a kézilabda-nagyhatalomnak egyáltalán nem nevezhető olasz csapatot. Sőt, a csoportmérkőzések alapján megkockáztatható: ha összeszednénk találomra egy héttagú, labdaérzékeny társulatot, akkor két hónap alatt lehetne olyan együttest faragni, amely partiban lenne az olasz nemzeti együttessel.

Tizenhárom percig senki sem hitte, hogy meglepetés születhet, az oroszok 4-2-re vezettek, és bár az állandóan magas hőfokon égő Jevgenyij Trefilov nem ült nyugodtan a kispadon, arra ő sem számított, hogy a 21. percre már 7-5-re az ellenfél vezessen. Parcskova az utolsó másodpercben mentette legalább "ikszre" a félidőt. Következett a második játékrész, amelyben hat perc elteltével már ismét két gól (11-13) volt az olasz előny. Valószínűleg Csauszováék is láthatták a magyar összecsapást (már csak azért is, mert mindkettőt Trentóben rendezték), így lemásolva a magyarok feltámadását, négy perc alatt 6-0-s szakaszgyőzelmet arattak, köszönhetően a tadzsik származású beállós, Bodnyeva négy góljának, és máris helyre állt a papírforma (17-13). Oroszország végül 24-19-re nyert, de figyelemre méltó, hogy az eddig bombaformát mutató csapat is foghat ki rossz napot.

Bolzanóban Franciaország és Norvégia találkozik majd. A franciák gyakorlatilag esélyt sem adtak a spanyoloknak, a 14 gólos Lejeune vezetésével a 13. percben már 7-2 volt az állás, és itt már Morszkova kilenc találata sem segített (32-25). Norvégia jobban megszenvedett a továbbjutásért: az első félidő 26. percében még Korea vezetett, aztán jött Rokne és Grini, akik 7-7 találatukkal eldöntötték a mérkőzést (29-25)

Bressanonéban az olimpiai bajnok dán válogatott Ausztriával meccsel majd az elődöntőbe jutásért. Előbbi tizenkét góllal, 30-18-ra verte Angolát, noha az afrikai együttes eddig még mindig megúszta három gól alatt. A félidei 16-8-as előnyt még megtoldotta néhánnyal az északi csapat, persze nem szabad arról elfeledkezni, hogy kapusuk, Rene Rantala a világbajnokság eddigi legjobb egyéni teljesítményét bemutatva a lövések 56 százalékát hárította. Ausztria hihetetlenül megerősödött Fridrikasszal és Teodoroviccsal, a D csoport másodikját, Szlovéniát simán, végig vezetve verte 26-21-re.

Trentóban Svédország és Jugoszlávia csap majd össze, talán a negyeddöntők legizgalmasabb mérkőzésén. Az északiakat jól ismerhetjük, hiszen eddigi egyetlen vereségünket tőlük szenvedtük el. Nos, Arfwidsson és Eriksson ismét megrázta magát, öt, illetve hét gólt lőve a holland együttesnek (23-21). A jugoszlávok egy laza edzőmérkőzésen Brazíliát oktatták (38-22): Savic 10, Jovovic hat gólt szerzett.

A csütörtöki negyeddöntők párosítása (20.30):
Magyarország - Oroszország
Franciaország - Norvégia
Dánia - Ausztria
Jugoszlávia - Svédország

Pincési László