Vágólapra másolva!
Eldőlt a kérdés: a 2002-2003-as szezontól négy éven át az ABC és az ESPN csatornák sugározzák az Egyesült Államokban az NBA mérkőzéseit. Az NBC-vel az idény végén lejáró, négy év alatt 1,75 milliárd dollárt (477 milliárd forintot) hozó kontraktust a felek nem újították meg.

Az NBC tizenkét éven át volt az észak-amerikai profi kosár liga partnere. A Turner Broadcasting System (TBS), amely az NBC-vel párhuzamosan - illetve azt kiegészítve - közvetített meccseket az elmúlt négy évben, 890 millió dollárért (239 milliárd forint). A csatorna továbbra is szerződésben marad az NBA-vel, a hírek szerint négy évre több mint egymilliárdért.

Úgy hírlik, az NBA az eddiginél jelentősen kevesebbet, csupán 1,3 milliárdot kínált az elkövetkező négy éves periódusra, ezért David J. Stern, az NBA főnöke a Disney-birodalomhoz tartozó ABC-vel és ESPN-nel kezdett tárgyalni. Végül 1,6 milliárdban állapodtak meg, ami még mindig kevesebb az elmúlt négy évben az NBC-től kapott 1,75 milliárdnál, viszont több annál az 1,3 milliárdnál, amennyit most kínált a "pávás" csatorna. Így most évente és csapatonként 2,5 millió dollárral többet képes osztani a liga a 29 klubnak.

Az új szerződés értelmében az ABC évi 10-15 alapszakaszbeli meccset sugároz, viszont a playoffból csak a döntő meccseit. Ez azt jelenti, hogy ha valamelyik döntős "söpör", akkor országos nézettségű (tehát nem fizető) tévében mindössze négy playoff-meccs kerül adásba. Az összes többi rájátszásbeli mérkőzést vagy az ESPN, vagy a Turner adja, amelyek fizető kábeltévék. Ezzel szemben eddig - az NBC révén - évente hatvan meccs ment ingyenes adásba.

Szintén benne van a pakliban további száz meccs közvetítése, a hamarosan beindítando AOL (America On Line) sport kábelhálózaton. Ennek tulajdonosa fele-fele arányban az NBA és a CNN-SI lesz. (A Turner Broadcasting és a CNN-CI egyaránt a világ legnagyobb médiabirodalma, az AOL-Time Warner érdekkörébe tartozik.)

Ami az NBC-t illeti, a tévécsatorna 1998 óta harmadik "koronaékszerét" veszítette el. Három éve az NFL-meccsek sugárzási joga került át a CBS-hez, tavaly pedig a MLB (Major League Baseball) jogairól mondott le, túl magasnak taksálva az árat.

Az NBC azonban még mindig az olimpiai közvetítési jogok kizárólagos tulajdonosa, és érdekelt a NASCAR-, főiskolai futball, lóverseny, tenisz és golfközvetítésekben is. Dick Ebersol, az NBC elnöke szerint a jelenlegi nyomott hirdetési piacon az NBA-meccsek sugárzása nagyban hozzájárult a General Electric által tulajdonolt tévécsatorna mintegy százmillió dolláros 2000-es veszteségéhez., 2001-re 200 millió dolláros ( 54 milliárd forint) deficitet prognosztizálnak.

"34 éve vagyok a szakmában, de ilyen pocsék sporthirdetési piaccal még nem találkoztam", mondta a közelmúltban Dick Ebersol.

Az elmúlt négy évben folyamatosan csökkent az NBA-meccsek nézettsége az NBC-n, az alábbiak szerint:
1998-99: 4,3% (alapszakasz), 6,5% (playoff)
2000/2001: 3,0% (alapszakasz), 4,9% (playoff)
Egyedül a döntő jelent kivételt, amit idén valamivel többen (12,1%) néztek, mint 1999-ben (11,3%). Meglehet, a Los Angeles Lakers-Philadelphia párosítás jobban érdekelte az embereket, mint a san Antonio Spurs-New York Knicks párharc.

Ch. Gáll András:

Korábban:

Csökken az NBA nézettsége