Vágólapra másolva!
Még két győzelem és a magyar nőikézilabda-válogatott sikerrel teljesíti azt a minimális tervet, amiért az olaszországi világbajnokságra utazott. A szövetség ugyanis az első öt hely megszerzését tűzte ki Mocsai Lajos együttese elé, amelyből már csak az ötödik pozíció kiadó számunkra, Persze, ehhez ma le kellene győzni Ausztriát.

A csalódást jelentő, Oroszország elleni vesztes negyeddöntőt követően a lányok nagyon fogadkoznak, az osztrákok ellen megmutatják, mit is tudnak. Ausztria együttese jó ismerősünk, hiszen világversenyeken elég gyakran találkoztunk ellene, utoljára az 1998-as, hollandiai Európa bajnokságon szenvedtünk vereséget. Igaz, akkor is csak a csoportmeccseken (21-26), amelyet a bronzmérkőzésen sikerrel kompenzáltak a lányok (30-24). Ausztria nőikézilabda-csapata - mondhatni a Hypo mindenhatójának, Gunnar Prokoppnak a szüleménye - eddig csupán egy éremmel büszkélkedhet, ezt éppen a legutóbbi világbajnokságon érte el. Emellett egy olimpiai és egy vb-5. helyet mondhat magáénak - előbbit 1992-ben még Rácz Mariannal és Kolar-Merdannal soraiban, utóbbit még régebben, 1990-ben.

Világbajnokságon utoljára 1993-ban találkozott a két együttes, akkor a 7-8. helyért 16-9-re nyertünk. Azt viszont soha nem tudták megbocsátani, hogy az 1995-ös közös rendezésű eseményen megelőztük Ausztriát. Pedig abban a csapatban már fontos szerepe hárult a góllövőlista második, illetve nyolcadik helyezettjére, Ausra Ziukienére és Sorin Lefterre. Ha valaki nem ismerné őket, akkor este hat órától megteheti. A két hölgy ugyanis a jelenleg csapat legjobbja, igaz már másik néven Fridrikasként, illetve Teodorovicként.

A tavalyi olimpiai bukás után (ki ne emlékezne, a negyeddöntőben hosszabbításban éppen Magyarország ütötte el őket a továbbjutástól) a nagy sztárok sorra lemondták a válogatottságot, így a romániai Eb-re már csak egy juniorcsapat maradt. Kökényék nyertek is simán, 35-12-re.

Aztán a helyzet idénre súlyosbodott, hiszen Prokopp összeveszett az osztrák szövetséggel és nem engedte el a Hypo játékosait a válogatottba. Ez a szedett-vedett együttes mégis komoly fejtörést okozott a magyar lányoknak a november 15-i, győri Nemzetek Kupája-összecsapáson, amelyen 16-7-es félidő után "csupán" 26-21-re győzték le Ole Eliason csapatát.

A világbajnokságra aztán megérkezett a két ász, a már említett Teodorovic és Fridrikas, és a gárda varázsütésre bombaerős lett. Az oroszok elleni vereség (20-27) mellett döntetlent játszottak Jugoszlávia ellen (31-31), míg Koreát (31-29), Japánt (30-22), Grönlandot (34-20), majd a nyolcaddöntőben Szlovéniát is legyőzték (26-21).

A negyeddöntőben Dánia ellen mindössze egy góllal, 27-26-ra kaptak ki. Fridrikas hét meccsen dobott 68 góljával mellesleg vezeti a góllövőlistát is, átlaga tehát majdnem tíz találat összecsapásonként. Mocsai Lajos elmondta, a legfontosabb, hogy őt kikapcsolják a játékból, hogy ezt egyéni őrzővel, vagy a védekezés átszervezésével oldja majd meg, még nem tudni.

Az osztrák keret:
Kapusok: Natalia Rusznacsenko, Beate Hofmann
Mezőnyjátékosok: Sylvia Strass, Birgit Engl, Rima Sypkus, Ariane Maier, Stephanie Ofenböck, Alexandra Materzok, Sorina-Gratiela Teodorovic, Ausra Fridrikas, Edith Mika, Laura Fritz, Dagmar Müller, Kathrin Engel, Barbara Strass, Ariane Maier

Pincési László