Vágólapra másolva!
Ötven percen keresztül vezetett, mégsem tudott nyerni a magyar nőikézilabda-válogatott az olaszországi világbajnokság helyosztóján. Az ötödik helyért lejátszott találkozón ugyanis húsz másodperccel a vége előtt kapott találattal 31-30-ra Franciaország nyert, számunkra pedig maradt a célkitűzésekhez képest csalódást jelentő hatodik pozíció.
Fotó: SZTÁR Sport
"Mocsai lányai" bár a helyosz-tón 56 percig jól játszottak, végül mégis kikaptak a francia csapattól

Az 5. helyért:
Franciaország - Magyarország 31-30 (14-16)
Merano, 500 néző
vezette: Forbord, Jorstad (norvég)
Franciaország: Nicolas - Selambarom, Moreau 2, Cendier 3, Wendling 7, Lejeune 6/1, Ludwig 4, cserék: Dudziak (kapus), Norval-Tabard 1, Herbrecht 5, Cano 1, Benga 2
Magyarország: Pálinger - Balogh 9, Pigniczki 1, Kindl, Farkas Á. 5/1, Deli 2, Kirsner 2 - cserék: Sugár (kapus), Borók 5, Kulcsár 2, Siti E. 4, Pádár
Hétméteresek: 3/1, illetve 2/1
Kiállítások: 14, illetve 10 perc
Piros lap: Moreau (53. perc)

A vasárnapi helyosztókon egy régi ismerőst üdvözölhetett a magyar nőikézilabda-válogatott. A világbajnokság ötödik helyéért ugyanis az a francia válogatott volt az ellenfél, amellyel két esztendeje minden rangos tornán összefutunk. Sőt, a kapcsolat olyan jó, hogy a válogatottak együtt készültek fel a sydneyi olimpiára és ez nemcsak edzőmeccseket, de közös programokat, kirándulásokat is jelentett. A legutóbbi világbajnokság meglepetéscsapata (fantasztikus döntőben szenvedett vereséget Norvégiától) először éppen az olimpián került az utunkba, akkor a csoportmérkőzések során 23-22-re nyertünk. Aztán jött a romániai Európa-bajnokság, ahol ismét azonos csoportba került a két gárda, akkor szörnyű kezdés után végül 32-29-re sikerült nyerni.

A francia csapat idén is nagyon erős összetételben vágott neki a világversenynek. A keret javarészt a két legjobb klubra, az ASPTT Metzre és az ES Besanconra épül, előbbi hat, utóbbi négy játékost delegált az eseményre. Egyetlen légiós a dán Randersben játszó Moreau.

A csapat három legjobbja közül a gyönyörű fekete átlövő, Myaro a világbajnokság elején megsérült, így vele nem számolhatott Olivier Krumbholz edző. Remek formában volt viszont a góllövőlista harmadik helyén álló Leila Lejeune (65 találat) és a Besancon sok csatát megélt kapusa, Valerie Nicolas.

A találkozót a franciák kezdték jobban, Lejeune pillanatok alatt három kísérletből háromszor mattolta Pálingert, ám szerencsére 2-4-nél megtorpant az ellenfél és Deli góljával a tizenegyedik percben már nálunk volt az előny (5-4). Mocsai Lajos gyorsan védekezést váltott, és Pigniczkit ráállította a franciák gólzsákjára, kihúzva ezzel a "méregfogat". A huszadik percre 9-7, a huszonnegyedikre 13-10 volt az állás. Borókot látva az volt az ember érzése, hogy akkor lő gólt, amikor akar - sajnos kevés alkalommal próbálkozott. A félidő ennek ellenére 16-14-es magyar vezetéssel zárult.

A kétgólos előny a második játékrész elején két és fél perc alatt eltűnt. Lejeune továbbra sem villogott, nem úgy, mint Wendling, aki beállós pozícióból hét gólt szerzett - ebből hatot a második félidőben. Tíz perccel a találkozó vége előtt 27-24-es vezetésnél már-már eldőlni látszott a találkozó: Kirsner indulásból gólt szerzett, ám a vele szemben szabálytalankodó Moreau-t a norvég játékvezetők piros lappal kizárták a játékból. Az ötvenhetedik percben még mindig háromgólos előnnyel állta a csapat (30-27), ekkor Pigniczki kapott kisbüntetést. Ezt Ludwigék tökéletesen kihasználták, az utolsó percre így már döntetlennel fordultak a csapatok. Ekkor Farkas Ágnes buta szabálytalansága újabb kiállítást, Benga alsó átlövése pedig gólt eredményezett (30-31). Maradt ugyan még húsz másodperc az ellentámadásra, ám Pigniczki támadó szabálytalansága mindent megpecsételt.

A 31-30-as vereség azt jelenti, hogy a magyar válogatott csupán a hatodik lett, és még a minimális célkitűzést, azaz az ötödik helyet sem tudta megszerezni.

Mocsai Lajos (Magyarország): - Ma összességében jó kézilabdát láthatott a közönség. Ezúttal a szerencsésebb csapat győzött. Nagyon sokáig vezettünk, de a hajrában nem összpontosítottunk eléggé. Több labdát eladtunk, két játékost kiállítottak, és így nem tudtuk megtartani háromgólos előnyünket. Ennyin múlott, hogy nem sikerült a minimális célkitűzést, az ötödik helyet elérni.

Olivier Krumbholz (Franciaország): - Néhány mérkőzésen úgy kaptunk ki, hogy jól játszottunk, most viszont a rengeteg hiba ellenére tudtunk nyerni. Az utolsó napra sokan elfáradtak, és ezúttal azok nyújtottak átlagon felülit, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak.

Pincési László

Ajánlat:

A magyar válogatott kerete

Korábban:

Túl az osztrákokon, jöhetnek a franciák