Vágólapra másolva!
Karácsony szentestéjén sajtóértekezleten jelentették be a United Centerben: Tim Floyd vezetőedző megválik a Chicago Bulls csapatától. A 47 éves Floyd három és fél szezon alatt 49 győzelem mellett 190 vereséget halmozott fel együttesével, a 20,5 százalékos mérleg a legrosszabb a történelem összes NBA-edzőjét beleszámítva. Idén első 25 mérkőzéséből huszonegyet elveszítettek a Bikák (16%), így tökutolsók a mezőnyben.

"Saját jószántamból távozom, senki sem kényszerített erre a lépésre" - mondta Floyd. "Úgy gondolom, így lesz a legjobb a csapatnak, nekem és a családomnak is."

Floyd 1998 júliusában érkezett mentora, Jerry Krause klubigazgató hívására az Iowa State University-ről, ahol sikeres egyetemi trénerként működött. Erre az időszakra esett a Bulls nyolc év alatt hat bajnoki győzelmet felhalmozó dinasztiájának szétzüllesztése.

Michael Jordan gyakorlatilag visszavonult - bár csak 1999 januárjában, a lockout, a játékosok bérharca lezárultával jelentette be hivatalosan döntését -, Scottie Pippent Krause kiutálta ("Pip" a Houston Rocketshez távozott), Dennis Rodman is elment, a mágus, Phil Jackson edző pedig egészségügyi okokra hivatkozva - csípőprotézist kapott - egy év szabadságot vett ki, majd a Los Angeles Lakers edzője lett 1999 nyarán (azóta két bajnoki cím jelzi eredményes munkáját.)

Krause 1998 nyarán megpróbálta megszerezni Kevin Garnettet a Minnesotától, de sikertelenül. 2000-ben a fél NBA szabadúszó lett, a fiatal megasztárok jelentős részének lejárt a szerződése, de Krause sem Tim Duncant, sem Tracy McGradyt, sem Grant Hillt nem volt képes a Szeles Városba csábítani, a szurkolóknak be kellett érniük Ron Mercerrel. Az 1999-es drafton kiválasztott Elton Brandet - az egyetlen olyan kosarast, aki köré potenciálisan csapatot lehetett volna építeni - 2001-ben elengedték a Clippershez cserébe két, középiskolás centerreménységért, s Toni Kukocot sem tartóztatták két évvel ezelőtt.

Az eredmény: minden idők legpocsékabb csapata. Hogy ebben mennyi Krause bűne és mennyi Floydé, azt nehéz megmondani, de tény, hogy az edző távozása után a klubigazgató menesztése is kezd időszerűvé válni. Floyd egyébként még három évig állt szerződés alatt a Bullsnál, erre az időre összesen 6,4 millió dollár járt volna neki, ő erről azzal, hogy felállt, önként lemondott.

Ch. Gáll András

Korábban:

Bikák a mélyben