Vágólapra másolva!
Először ült vesztes mérkőzésen a férfikézilabda-válogatott kispadján Skaliczki László. Az új szövetségi kapitány a jövő szerdán kezdődő világbajnoki selejtezők előtt annak ellenére bizakodó, hogy csapata csak a negyedik helyen zárt a svájci Yellow Kupán.

Kényes kirándulás várt a férfikézilabda-válogatottra, mert egyfelől a két ünnep között kevés csapat vállal szívesen fellépést - talán ezért is kaphatott meghívást a Yellow Kupára a mostanság kevésbé keresett magyar együttes -, másfelől Svájcba kellett utazni, márpedig éppen a házigazdák ellen könyvelte el az utolsó nagy kudarcot, az elbukott Európa-bajnoki pótselejtezőt. Az a párharc jelentette a korábbi szakvezető, Hajdu János bukását is. Utódja, Skaliczki László most a 2003-as vb-re próbálja meg kijuttatni a világversenyekről már négy éve hiányzó válogatottat. A szakember az elmúlt években Szegeden és Dunaújvárosban is bajnokcsapatot épített, most nincs szó érmekről, mégis sokkal nehezebb a feladat.

A bemutatkozás jól sikerült, hiszen karácsony előtt kétszer is legyőzte a csapat Szlovákiát, Svájcban azonban már nem volt ilyen kedvező a mérleg. Együttese a kétszer 22 perces mérkőzésekkel rendezett hatcsapatos tornán kikapott Ukrajnától, Svájctól és Szlovéniától, csupán Ázsia válogatottja és Tunézia ellen nyert, s a negyedik helyen végzett.

Ennek ellenére nem volt elégedetlen Skaliczki. "Kikapni soha nem nagy élmény, de nem vágott a földhöz a szlovénok elleni vereség" - mondta a kapitány. "Benne volt a pakliban, hiszen a magyar válogatott nem sztárcsapat, kikaphat bárkitől, de azt szeretném, ha hamarosan bárkit le is győzhetne. Egyébként két meccsünket szoros csatában vesztettük el, csupán az ukránok ellen volt harmatos a teljesítmény."

Skaliczki szerint sok nyűggel jár egy ilyen ünnepi torna, de nem volt más választás, hiszen a jövő héten már kezdődik a selejtezősorozat. Az idegen környezetben, a szokatlanul csúszós pályán és a szokásosan furcsa játékvezetés mellett szerinte közepes produkcióval rukkolt elő együttese, amely legalább eltérő stílusú ellenfelekkel szemben próbálhatta ki alakuló taktikai repertoárját. A kapitány szerint a 36 óra alatt lejátszott öt meccs ráadásul speciális fizikai és lelki kondíciót igényelt, s erre nem volt felkészülve csapata. A Veszprémmel hetek óta elképesztő mérkőzéssorozatot végigküzdő Pásztor István a kapitány szerint ismét a válogatott legjobbja volt, s a Fotexben Sterbik mögött csak epizódszerephez jutó, ráadásul sérüléssel bajlódó Fazekas Nándor is remekül védett. Néhány fiatalt is kipróbálhatott Skaliczki, s elsősorban Katzirz Dávid teljesítményével volt elégedett.

"Bizonyos játékelemeket gyakorolhattunk, s úgy érzem, csapatjátékban is előreléptünk. Persze, hogy mindez mennyit ér, csak a tétmeccseken derül ki." Sokat nem is kell várni a próbára, hiszen január 9-én, Cegléden Törökország ellen játssza első vb-selejtezőjét a válogatott. A keret szerdán találkozik ismét, s még három napig közösen készül. Az összetétel megint változik, hiszen a kapitány újfent számít a sérülés, illetve betegség miatt itthon maradt Iváncsikra, Mohácsira és Tóthra, s hazatér végre Barcelonából Nagy is.