Vágólapra másolva!
A múlt heti elveszített rangadók után könnyebb ellenfelek várnak a magyar nőikosárlabda-csapatokra az Euroliga 8. fordulójában: szerdán a PVSK a francia Aix-en-Provence, csütörtökön a GYSEV-Ringa a spanyol Valencia vendégeként lép pályára. A két honi élcsapat az őszi idénynyitón, saját pályáján legyőzte soros riválisát. A legutóbbi Euroligában harmadik pécsiek 66-53-ra, a soproniak 76-71-re nyertek novemberben.

A múlt csütörtökön a címvédő Bourges-zsal szemben elbukó Rátgéber-együttes ellenfele, a harmadik számú francia csapat a legutóbbi fordulóban a német Wuppertalnál bizonyult jobbnak (81-71), míg a spanyolok hazai pályán 72-69-re kikaptak a GYSEV-et is legyőző és titkos favoritként emlegetett lengyel Gdyniától.

A PVSK már kedd délután megérkezett a találkozó színhelyére. Budapestről Párizsba, onnan pedig Marseille-be repülőgéppel utaztak a pécsiek, majd a tengerparti városból autóbusszal tették meg az utat Aix-en-Provence-ba. Kedd este már edzettek is a meccs helyszínén, de szerda délelőttre is kértek edzési lehetőséget. A tíz fős mecsekaljai keret tagja Kalmár Nagy Dóra is, aki jól ismeri a francia várost, hiszen néhány évvel ezelőtt a szerdai ellenfél csapatában játszott.

Az Euroligában legutóbb a MiZo Pécsett tizenhárom ponttal, 66-53-ra legyőzte a francia gárdát, amely azóta azonban megerősödött, mert szerződtettek két tengerentúli kosarast. Karácsony előtt elküldték Hillt és Coopert, viszont megszerezték az amerikai Holland-Cornt és a kanadai Ballt. A pécsieknek is van egy amerikai kosarasa, az Egyesült Államokból néhány hete jött Shea Mahoney, akivel ugyan hétfőn szerződést módosított a Pécs - a pénzét a felére csökkentették -, de nem küldte el, mert helyette csak olyan külföldit tudott volna igazolni, aki jóval drágább lett volna Mahoneynál.

A Valencia ellen visszahozható a Valenciennes ellen elvesztett pont

A soproni szurkolók talán még emlékeznek rá, milyen kitűnő, szívós csapat a spanyol Valencia. Az Euroliga első fordulójában csak nagy csatában, kitűnő mérkőzésen verték őket pár ponttal Baloghék. Nos, hogy milyen erős a B csoport, jól mutatja: a remek spanyol csapat a csoportmérkőzések első körében mindössze egyetlen győzelmet aratott, igaz, csupán két alkalommal szerepelt hazai pályán.

"Annak ellenére, hogy a spanyol csapat csak egyszer nyert eddig a csoportmeccseken, kitűnő együttes" - mondta Farkas Sándor a szerdai elutazást megelőzően. "Még mindig tartom a véleményemet, hogy a mi csoportunkban akár az utolsók is továbbjuthatnak még, ha kifognak egy jó sorozatot. Igaz, a Valencia csak egy meccset nyert, de szinte minden találkozója szoros volt, pár pontokkal kapott ki, legutóbb például a minket is legyőző lengyel Gdynia csupán hárommal nyert Spanyolországban. Ellenfelünk a közelmúltban megnyerte a spanyol kupát, ami nyilván feldobja a csapat játékosait. Úgy érzem, a Valenciának ez a mai mérkőzés az utolsó esélye arra, hogy versenyben maradjon a csoporton belül az első négy közé, azaz a továbbjutásra, nyilván mindent meg is tesz annak érdekében, hogy ezt meg is ragadja."

- A nagy hazai vetélytárs Pécs már szerdán lejátssza Euroliga-találkozóját Franciaországban, azaz a hétfői rangadó előtt egy nappal többet pihenhet. Ez nem befolyásolja a valenciai vendégjátékot?
- Természetesen szó nincs arról, hogy a hétfői Pécs-meccs miatt esetleg feladjuk a spanyolországi mérkőzést. Nehéz találkozó vár ránk Valenciában, de nyerni megyünk, itt a lehetőség, hogy egy idegenbeli bravúrral kijavítsuk a Valenciennes elleni hazai botlásunkat.

Korábban:

Kupakudarcok kosárlabdában

Horváth László, Botár László