Vágólapra másolva!
Különlegességet kínál a jégkorong NHL szezonfelező All Star-gálája: hét nappal az olimpiai torna nyitánya előtt Los Angelesben 32 olimpikon lép jégre az észak-amerikai és a világválogatottban.

Az észak-amerikai jégkorongliga egyik leglátványosabb eseménye a szezonfelező All Star-gála, noha maguk a játékosok is elismerik, ez inkább móka, mint kemény meccs. Korábban a konferenciák válogatottjai csaptak össze, 1979-ben és 1987-ben a legendás szovjet válogatott játszott az NHL legjobbjaival, s 1998 óta a liga észak-amerikai hokisai mérkőznek a bajnokságban szereplőkből álló világválogatottal. A pikáns szereposztás ellenére tényleg gáláznak a csapatok, tavaly huszonhat gól esett, azaz majdnem kétpercenként találtak a felek a hálóba. A meccset végül a tengerentúliak nyerték 14-12-re, s a találkozó legjobbjának a bostoni Bill Guerint választották.

A magyar idő szerint vasárnap hajnali gála érdekessége, hogy a STAPLES Centerben jégre lépő 42 hokis közül 32 az egy héttel később kezdődő olimpián is szerepel. A Salt Lake Cityben induló 14 válogatott közül nyolcat képvisel játékos a mérkőzésen, amely egyben összeszokási lehetőség, hiszen a legerősebb nemzeti együttesek egyébként közös felkészülés nélkül vágnak neki az olimpiai sorozatnak. - tekintetben a kanadaiak vannak a legkedvezőbb helyzetben, mert tízen kaptak helyet a szurkolók és a szakvezetők által összeállított álomcsapatban. A válogatott kapitánya, Mario Lemieux csak a cseresorba fért be, kezdő viszont Pronger, Blake, Nolan és Shanahan. Érdekesség, hogy az első ötösben szereplő center, Damphousse és a kapus Roy is kanadai, de ők nem tagjai az olimpiai együttesnek. Az amerikaiak közül három olimpikon játszhat az All Star-gálán.

A világválogatottba - amely csak európai játékosokból verbuválódik - az oroszok öt embert adnak, az olimpiai címvédő cseheket és a svédeket négy-négy, a finneket három, a szlovákokat kettő, a letteket egy hokis képviseli. A világválogatott kezdő csapatában a cseh Hasek véd, a svéd Lidström és a lett Ozolins a két védő, a csatársort a cseh Jagr, az orosz Fjodorov és a finn Selänne alkotja.

Korábban: