Vágólapra másolva!
A New England Patriots és a St. Louis Rams játssza vasárnap az amerikaifutball-bajnokság döntőjét, a Super Bowlt. Ez az Egyesült Államok legnagyobb sport- és egyik legnagyobb üzleti eseménye.

Vasárnap délutántól éjszakáig megáll az élet az Egyesült Államokban. Ekkor rendezik ugyanis New Orleansban az ország legnagyobb sporteseményét, a 36. Super Bowlt, az amerikaifutball-bajnokság döntőjét. A tavaly kezdődött bajnokság két főcsoportjának győztese, a St. Louis Rams (Kosok) és a New England Patriots (Hazafiak) játszik. A Rams óriásit alakított, hiszen az alapszakaszban 14 győzelme mellett mindössze kétszer kapott ki, s ennél jobb teljesítményt egyetlen csapat sem produkált. A rájátszásban is biztosan folytatta menetelését, a Green Bay Packerst 45-17-re, a Philadephia Eaglest 29-24-re verte. A New England Patriots 11-5-ös aránnyal fejezte be az alapszakaszt, hosszabbítás után 16-13-ra győzte le az Oakland Raiderst, majd 24-17-re a Pittsburgh Steelerst.

Mindkét csapat korábban két-két alkalommal jutott el a Super Bowlra. A Rams 1980-ban a Pittsburghtől vereséget szenvedett, majd 2000-ben, a Tennessee legyőzésével, megszerezte a bajnoki címet. A Patriots eddigi két szereplését nem kísérte siker, 1986-ban a Chicagótól, 1997-ben pedig a Green Baytől kapott ki. A két csapat az alapszakaszban találkozott egymással, akkor a Rams nyert 24-17-re.

A Super Bowl tavalyi döntőjét 131 millió 200 ezren nézték az Államokban tévén, s ez az ország történetében az ötödik legnézettebb műsor volt. Nem csoda, hogy a rendkívüli nézettséget kihasználják a tévétársaságok: félperces reklám átlagban kétmillió dollárba kerül. Most világszerte legalább nyolcszázmillió tévénézőre számítanak, és kimutatták, hogy a Super Bowl előtti hetekben megötszöröződik a tévékészülékek eladása. Az anyakönyvvezetőknek is alig van dolguk ezeken a hétvégeken, kevesen kötnek házasságot, és a telefontársaságok jelentős veszteséget mutatnak ki, a meccs alatt telefonálni a legnagyobb szemtelenség. Viszont a hálaadás napja után a Super Bowl idején fogy a legtöbb élelmiszer.

A jegyárak az első Super Bowl idején, 1967-ben 6 és 12 dollár között mozogtak, tavaly 325, az idén 400 dollár egy belépő, de jegyhez jutni gyakorlatilag lehetetlen. A győztes csapat 150 darab, gyémántokkal ékesített aranygyűrűt kap. A prémium viszonylag alacsony, a győztes csapat tagjai fejenként 63 ezer, a vesztesé 34 500 dollárt kapnak.

A mérkőzés kapcsán természetesen számtalan speciális ajándéktárgy is gazdára talál. Egy poszter 11, egy kis csomag, amelyben sapka, zászló, DVD található 55, a baseballsapka 25, a műsorfüzet 15, egy karóra 49 dollárba kerül.

A mérkőzés Magyarországon is megnézhető, élőben az ORF, a Sat1 és a Fox Sport közvetíti.

Ajánlat:

Kétmillió dollár fél percért a Super Bowl-on