Vágólapra másolva!
A New England Patriots első alkalommal hódította el a Super Bowlt, pedig a profi amerikaifutball-liga idei döntőjében a 2000-ben győztes St. Louis Rams esélyeshez méltón kezdve 3-0-ás vezetéssel zárta az első negyedet.

Fotó: EPA
Brady a legfiatalabb irányító, akinek megadatott a Super Bowl-győzelem

A mérkőzés legjobbjának a bajnok irányítóját, Tom Bradyt választották.

Brady a Super Bowl történetének legfiatalabb irányítója, aki győzelemre vezette csapatát. A New England Patriots 24 éves "esze" az idényt még a cseresorban kezdte az NFL mindenkori rekordösszegű szerződésével (10 évre 103 millió dollár) rendelkező Drew Bledsoe mögött.

"Valóra vált az álmom" - mondta Brady. "Mindehhez persze kellett ez a rendkívül tehetséges társaság és az a kiváló csapatszellem, amely végig jellemző volt ránk. Biztosak voltunk a sikerben. Igaz, ezt a döntő előtt nyilvánosan nem hangoztattuk, de egymás között sokszor szóba került."

"Csak saját magunkat okolhatjuk a vereségért. Több olyan hibát elkövettünk, amit egy ilyen fontos mérkőzésen nem lett volna szabad" - ismerte el Kurt Warner, a finálé előtt abszolút esélyesnek számító St.Louis Rams irányítója, a liga idei legértékesebb játékosa.

A Patriots (Hazafiak) szurkolóinak 42 évet kellett várniuk a végső sikerre. Kétszer, 1986-ban és 1997-ben már eljutottak a döntőig, de vesztesen hagyták el a pályát. Most azonban őket ünnepelte a szigorú biztonsági intézkedések miatt valóságos erődítménnyé változott New Orleans-i stadion 72 ezres közönsége, köztük három korábbi amerikai elnök: Jimmy Carter, idősebb George Bush és Bill Clinton is.

A találkozó félidejében megemlékeztek a szeptember 11-i, New York-i és washingtoni terrortámadások áldozatairól. Az idei Super Bowlt a televízió jóvoltából a világ 166 országában, becslések szerint legalább 800 millióan látták.

Több száz, külföldön állomásozó amerikai katona - a jelentős időeltolódás ellenére - végigszurkolta a New England Patriots-St. Louis Rams (20-17) Super Bowl-döntőt. A gyalogosok az afganisztáni Kandaharban, a tengerészek pedig a Perzsa-öbölben követhették nyomon a mérkőzést. "Sokkal jobb lenne, ha a Földön csak ilyen jellegű csaták lennének" - mondta az egyik katona, megjegyezve: nagyon örült annak is, hogy a televíziós közvetítés alatt lehetősége nyílt üzenni szeretteinek.

A kaliforniai Riverside börtönében verekedés tört ki a New England Patriots-St. Louis Rams (20-17) Super Bowl-döntő miatt. Az ötven elítélt végigszurkolta a mérkőzést, majd a vesztes csapat elkeseredett szimpatizánsai rátámadtak az ellentáborra. Az ökölcsatát, amelyben öten könnyebben megsérültek, végül az őröknek kellett megfékezni. A vétkesek büntetésből hétfőn nem hagyhatták el celláikat.

Ajánlat:

Kétmillió dollár fél percért a Super Bowl-on

Korábban: