Vágólapra másolva!
A fehérvári közönség nagy örömére közel két év után ismét pályára lépett az Albacomp színeiben Robert Shannon. Igaz, a formája még nem a régi, de a hazaik - elképesztő izgalmak után - egy ponttal így is legyőzték a Szolnokot.

Férfikosárlabda-NB I
Albacomp-UPC - Mol-Szolnok 92-91 (24-24, 21-29, 17-18, 30-20)
Székesfehérvár, 4000 néző, vezette: Szamos, Király.
Albacomp: Matus 4, Williams 35, Boros 8, Báder 21, Góbi 12. Csere: Shannon, Bencze 5, Trunics 7/3. Edző: Sterbenz László
Szolnok: Maljkovics 19/6, Pavlovics 18/6, Vukicsevics 20/9, Orosz 2, Lapov 15. Csere: Trepák 11, Mérész 6, Rusznák, Szarvas, Cziczás. Edző: Goran Miljkovic.

Még nincs két éve, hogy Robert Shannon egy Szolnok-Albacomp meccsel búcsúzott Magyarországtól. Szép búcsú volt: a tiszaligeti győzelemmel harmadik bajnoki címét szerezte az amerikai klasszis, s vele az Alba. Stílszerű volt tehát, hogy a Szolnok ellen tért vissza, másfél szezon elmúltával Shannon, a szituáció azonban egészen más volt. Ezt a meccset Fehérváron játszották, nem bajnoki döntőben, csupán az alapszakaszban - és bizony ez az Albacomp sem olyan erős, mint az a bajnok volt. De Shannont változatlanul imádják a nézők: bemutatásakor szinte felrobbant a zsúfolásig, sőt, azon túl is megtelt Gáz utcai csarnok.

Mindez tehát még a feldobás előtt - azután már csak a végső duda után volt oka örülni a népszerű Robinak. A kettő között nem villogott, igaz, meccshiánnyal küzdve, és a ránehezedő elképesztő nyomás alatt (több ezren várták, hogy egyedül verje meg az Olajt) az lett volna csoda, ha régi önmagát idézi. Nulla ponttal zárt úgy, hogy óvatos mestere nem sokat játszatta, keveset dobott rá és nagyon görcsölt. Hogy ennél még lesz sokkal jobb, azt nem nehéz megjósolni, igaz, így meg luxusnak tűnt szerepeltetése a rendkívül egységes Szolnok ellen.

A feketéket ugyanis nem hatotta meg a fehérvári eufória, játszották sok passzra, türelemre alapozó, iszonyú agresszív védekezéssel párosuló játékukat. Az Albacomp kezdeti szárnyalása (17-10) után remekül használták ki a hazaiak védekezésbeli hibáit, és kinti embereik, Vukicsevic és Pavlovic révén egyenlítettek. Sőt, a második negyedben a vezetést is magukhoz ragadták. A hangulatembernek tartott Vukicsevic nagyon élt vele, hogy védője, az inkább pontgyártásban erős Williams rendre lemaradt róla, Lapov büntetőkből szórta meg magát egykori sikerei színhelyén (az emlegetett Shannon-féle bajnokcsapat oszlopos tagja volt) és Maljkovic is habozás nélkül, pontosan tüzelt, ha módja adódott. A hazaiaknál Báder és Williams volt versenyképes, ami a pontgyártást illeti, de a két csapat védekezése közti különbség miatt állandósult a szolnokiak előnye.

Hozzá kell tenni: várható volt, hogy kemény, olykor durva meccs lesz - a két játékvezető viszont mintha túlzottan is elejét akarta volna venni az adok-kapoknak. Fújtak mindenért, alaposan széttördelve a meccset, s nem mellékesen a sikítófrászt hozva időnként mindkét kispadra. Az Albacomp Bencze két gyors faultja ellen tiltakozott tömegdemonstrációval, a másik oldalon pedig a két alapcenter, Orosz és Lapov személyikkel történő kidekorálását tartották sérelmesnek az illetékesek. S mivel közben a fiúk osztották egymást rendesen a pályán, a "feszült" jelző nem is festi eléggé a meccs hangulatát.

Mindazonáltal úgy tűnt, a Szolnok kulcsemberei higgadtak tudnak maradni, amikor kell, ezzel magyarázható, hogy a harmadik negyedben még hozzá is tettek félidei nyolcpontos vezetésükhöz. Pedig az "őrület percében", a huszonharmadikban kipontozódott említett két magas emberük, miként még szintén ebben a minutumban Bencze is. Várható volt, hogy a cserepadok minősége ezek után döntő lesz, főleg úgy, hogy például a négy személyivel rendelkező Bádert a harmadik negyedben végig ültette Sterbenz László.

Játszott viszont az Albacomp másik új szerzeménye, Trunic, s nem is rosszul: szép betörések után adott asszisztjai mellett csapata egyetlen tripláját is jegyezte. A nyerőember viszont nem ő lett, hanem az utolsó negyedben elképesztőt produkáló Williams. Az amerikai hét ponttal nyitotta a záró tíz percet, ezzel egyedül versenyben tartva csapatát. Később csatlakozott hozzá a visszatérő Báder, az ő indítást követő zsákolásával vette vissza a vezetést az Alba. A túloldalon jöttek a triplák: Vukicsevic és Pavlovic hintette őket, utóbbi kevesebb, mint másfél perccel a meccs vége előtt, hárompontos hátrányból, úgy, hogy még oda is ütöttek neki. A büntetőt bedobta, megint az Olaj vezetett, csakhogy ekkor Báder indult be: ziccerénél szintén gól jó plusz büntetőt ítéltek. Utóbbi ugyan kimaradt, de a Szolnok utolsó dobása is, így elképesztő izgalmak után egyetlen ponttal nyert az Albacomp, őrizve hazai veretlenségét.

További eredmények:
Szombathely - Körmend 83-89 (26-17, 20-22, 22-29, 15-21)
Zalaegerszeg - Dombóvár 84-81 (26-18, 13-26, 21-19, 24-18)
Nyíregyháza - MAFC 108-94 (21-15, 27-24, 26-24, 34-31)

Somos Zoltán

Korábban:

Shannon újra az Albacompban