Vágólapra másolva!
Két és félmilliárd tévénéző szeme láttára rendezték vasárnap - magyar idő szerint hétfőn hajnalban - a philadelphiai First Union Centerben (a csarnokban 19 581-en ültek) az NBA 51. All-Star mérkőzését. Bár a legnagyobb sztárok közül a lábujját fájlaló Shaquille O'Neal helyes kis simléderes sapkában, öltönyben ült a kispadon, Vince Carter és Karl Malone pedig még ott sem, azért jutott extraklasszis a parkettra is bőven. Számolatlanul potyogtak a kosarak - Kobe Bryant vezérletével a nyugatiak dobtak többet, s nyertek 135-120 arányban. Az MVP az élete negyedik All-Star gáláján szereplő Kobe lett.

Fotó: EPA
Michael Jordan a 13. All Star-gáláján a vesztes együttest erősítette

A hazai pályán játszó Dikembe Mutombo pontjai nyitották a meccset, de aztán a nyugatiak ragadták magukhoz a kezdeményezést. Kobe Bryant már ekkor is feltűnően agilis volt, de a 13. All-Star meccsén szereplő Michael Jordan és főleg Tracy McGrady ebben a szakaszban még állta a versenyt. Jordan előbb zsákolt egy hatalmasat Tim Duncan feje fölött, majd a gyűrű tövére vágta a labdát, amikor tíz méteres körzetben senki sem volt körülötte. McGrady egyedülálló produkciót mutatott be: a triplavonalról fellöbbölte a labdát a palánkra - senki sem értette, mit akar -, majd a visszapattanót a levegőben elkapta, és a gyűrűbe zsákolta! Ilyet még senki sem látott!

A második negyedben Kelet kiegyenlített (48-48), majd Kobe elkezdte ontani a kosarakat, és meg sem állt a félidő utolsó másodpercéig, amikor beállította az első 24 perc 72-55-ös eredményét. Már ekkor 23 pontnál járt a Lakers klasszisa!

Fotó: EPA
Két feltörekvő sztár: Jermaine O'Neal és Dirk Nowitzki

Kobe végül 31 ponttal fejezte be az estét, Jordan 1993-as produkciója óta ő az első, aki All-Star mérkőzésen átlépte a 30-as határt. Amikor átvette David J. Stern kezéből a meccs legjobbjának járó trófeát, újra felerősödött a nemtetszés-nyilvánítás. "Nagyon fáj ez nekem, nem értem, miért utálnak a szülővárosomban" - kesergett a szomorú sztár. "Pedig mindig olyan örömmel jövök haza..." Don Nelson, a győztes nyugati csapat edzője igyekezett megfordítani a dolgot. "Ide figyelj, Kobe! Fogd fel ezt a 'búzást' dicséretnek, ugyanis ha nem lennél ilyen jó, senkit sem zavarna Philadelphiában a játékod!"

Fotó: EPA
Kobe Bryant a legjobbnak járó trófeával

Nyugat-Kelet 135-120 (32-24, 40-31, 28-22, 35-43)
Philadelphia, 19 581 néző
Nyugat: Bryant 31, Francis 3, Garnett 14 (12 pattanó), Webber 8, Duncan 14 (14 pattanó). Csere: Nash 8, Nowitzki 12, Payton 18, Brand 6 (10 pattanó), Stojakovic 11, Szczerbiak 10
Kelet: Iverson 5, Kidd 2, Jordan 8, Walker 8, Mutombo 8 (10 pattanó). Csere: Allen 15, Pierce 19, McGrady 24, Abdur-Rahim 9, J. O'Neal 7, Mourning 13, B. Davis 2