Vágólapra másolva!
Könnyű ellenfelek várnak a nőikosárlabda-Euroligában érdekelt magyar csapatokra: a szerdai-csütörtöki 11. fordulóban a GYSEV a litván Lietuvos Vilniust, a PVSK az izraeli Ramat Hasharont fogadja. Pécsett a csarnok, a közönség is vizsgázik - FIBA-ellenőr szemrevételezi a döntő lehetséges helyszínét.

A pécsi vasutasok csoportjukban 7 győzelemmel és 3 vereséggel a harmadik helyen állnak, a vendégek 2-8-as mérleggel hatodikok. Az előző körben, Izraelben 89-75-re nyert a MiZo.

"Mindenki győzelmet vár tőlünk, és mi is saját magunktól" - kezdte Rátgéber László, a csoportjukban a hátralévő fordulók eredményeitől függetlenül már a legjobb négy közé jutott pécsiek vezetőedzője. "Az Euroligában azonban nem lehet biztosra menni. Intő jel lehet, hogy a gyengébb csapatok közül őket vertük meg a legnehezebben. Itt a nagy lehetőség a szurkolóink előtt, hogy csütörtökön 18 órától bebizonyítsák Lubomir Kotleba úrnak, hogy Pécs jó házigazdája lenne a Final Fournak."

A szakvezető ezzel arra utalt, hogy Kotleba nemcsak ellenőr lesz a pécsi mérkőzésen, hanem a FIBA második számú embereként szemrevételezi a Lauber Dezső sportcsarnokot is. A PVSK ugyanis szeretné megrendezni az Euroliga négyes döntőjét, és Kotleba arra kíváncsi: alkalmas-e a létesítmény és a mecsekalji közönség Európa négy legjobb nőikosárlabda-csapatának fogadására.

A legutóbb a török Fenerbahcét idegenben legyőző soproniak ellenfele sereghajtó a B csoportban, s kilenc veresége mellett eddig mindössze egyszer hagyta el győztesen a pályát. A litvánokon a jelek szerint a nyáron 11 év után Pécsről hazatérő Jolanta Vilutyte sem tud segíteni, így szerdán 18 órától a vendéglátók biztos sikere várható.

Farkas Sándor, a GYSEV vezetőedzője mégsem teljesen nyugodt: "Ellenfelünknek már nincs esélye a továbbjutásra, ráadásul kint is biztosan győztünk ellenük, ez azonban nem jelent semmit." - fejtegette Farkas. "Amióta megpecsételődött litvánok sorsa, bátran, felszabadultan, az esélytelenek nyugalmával játszanak. Két legnagyobb riválisunk, a hozzánk hasonlóan a második helyért küzdő olasz Parma, valamint a lengyel Gdynia dolgát például alaposan megnehezítették. Pármában mindössze 3, hazai pályán a lengyelektől pedig csupán 4 ponttal kaptaki ki, ami jelzi, jó lesz vigyázni ellenük, nem szabad lebecsülni őket. Amerikai irányítójuk, Flores nagyon jól beépült a szellemes, gyors kosárlabdát játszó együttesbe, míg a pontok többségét továbbra is a magas embereik, Anromaite, Baranauskaite és Vilutyte szállítják. Persze nekünk ahhoz, hogy továbbra is versenyben maradjunk a csoport második helyéért, mindenképpen le kell győznünk őket."