Vágólapra másolva!
A nap meccsét minden kétséget kizáróan a Madison Square Gardenben játszották, ahol a New York Rangers Eric Lindros mesterhármasának köszönhetően hosszabbításban 6-5-re legyőzte a keleti éllovas Philadelphiát. Pedig a veszteseknél is akadt egy triplázó: a Lindroshoz hasonlóan friss olimpiai bajnok Simon Gagne személyében.

Lindros már huszonhat gólnál és ötvenhárom pontnál tart. A győzelem azért volt különösen édes, mert a Rangers centere korábban Philadelphiában játszott, és a nyáron botrányos körülmények között hagyta ott a "testvéri szeretet városát". Gagne a maga részéről huszonnyolc gólt és ötvennégy pontot jegyzett eddig. Roman Cechmanek, a Flyers kapusa az első negyedben, tizenhárom perc után kificamította a bokáját, s már nem is tudott tovább védeni. Michael York és Brian Leetch három-három gólpasszal járult hozzá a győzelemhez. A meccs kőkemény volt, a bírók száztizenhét percnyi büntetést osztottak ki.

A Carolina a harmadik harmad elején 3-1-es hátrányba került a Molson Centre-ben, végül mégis 4-3-ra legyőzte a Montrealt. A hazaiaknál Doug Gilmour két gólt szerzett. A pontlista élén óriási a küzdelem Jarome Iginla (Calgary) és Markus Näslund (Vancouver) között. Iginla, az olimpiai bajnok kanadai válogatott erőssége - aki két gólt ütött Mike Richternek az E Centerben - az olimpiai döntőben, szombaton egy gólt és egy gólpasszt szerzett, s hatvannyolc pontnál tart, míg Näslund három gólpasszával hatvanhat pontra tornázta fel gyűjteményét.

Tragédia árnyékolta be a Toronto-Buffalo (3-3) NHL-mérkőzést. A találkozó előtt adtak át emlékérmet a kanadai csapat egykori klasszisának, az 1966-ban elhunyt Harvey "Busher" Jackson unokafivérének, a hetvennyolc éves Art Jacksonnak, aki amint átvette a díjat, összeesett. Megpróbálták újraéleszteni, de útban a kórház felé a mentőautóban meghalt. "Busher" Jackson volt a Toronto történetének első kétszeres All-Star válogatott játékosa, 1929 és 1939 között szerepelt az NHL-ben.

Lemieux negyvenévesen is hokizni akar

Mario Lemieux, a Pittsburgh Penguins harminchat éves szupersztárja - aki csütörtökön jelentette be, hogy csípőproblémái miatt ebben a szezonban már nem lép jégre - szombaton azt nyilatkozta, hogy orvosai megnyugtatták: a csípő tökéletesen rendbe jön. "Ebben az esetben viszont legalább negyvenéves koromig akarok játszani az NHL-ben" - kapott vérszemet az immár olimpiai bajnok Szuper Mario. "Ebben a szezonban csak 50-60 százalékos erőbedobással tudtam hokizni, annyira fájt a csípőm. Nem volt ez így jó, gyakorlatilag fél lábon korcsolyáztam. Így nem igazán tudtam segíteni a csapatot, ezért határoztam el, hogy félreállok" - mondta Lemieux. "Ha rendbe jövök, és szezononként legalább 60-70 meccset képes leszek játszani, akkor akár negyvenéves koromig is folytathatom" - tette hozzá a játékos, aki legutóbb 1996/97-ben volt képes egy teljes évadot végighokizni.

Lemieux hangsúlyozta, hogy döntésének - mármint, hogy negyvenéves koráig játszani akar - semmi köze sincs ahhoz, hogy a tulajdonában álló klub feltétlenül szeretne egy új sportcsarnokot építeni az NHL messze legkorosabb arénája, a Mellon Arena helyett. Lemieux nyilvánvaló fájdalmai ellenére jól játszott az olimpián, két gólt ütött a cseheknek, és csapata legjobb gólelőkészítője volt - az USA elleni döntőben feledhetetlen mozdulattal lépte át Chris Pronger beadását, amelyből Paul Kariya a tehetetlenül fekvő Mike Richter mellett könnyű gólt ütött. Ha pedig a pontátlagokat tekintjük, jelenleg is ő vezeti az NHL-t ebben a szezonban meccsenkénti 1,29 ponttal. Craig Patrick, a Penguins klubigazgatója Lemieux nélkül is a playoffba várja a jelenleg nem továbbjutó helyen álló csapatát. Ezzel egy tizenkét éves sorozat folytatódna.

Eredmények:
New York Rangers - Philadelphia Flyers 6-5 (hosszabbítás)
Gólütők:
Dvorak, Fleury, Karpa, Lindros 3, ill. Desjardins, Gagne 3, Roenick

Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings 2-4
G.:
Hrdina, Richer, ill. Devereaux, Shanahan, Avery, Lidström

Colorado Avalanche - Dallas Stars 1-2
G.:
Sakic, ill. Modano, MacLean

Los Angeles Kings - Columbus Blue Jackets 0-2
G.:
Sillinger, Marshall

Montreal Canadiens-Carolina Hurricanes 3-4
G.:
Gilmour 2, Van Allen, ill. Gelinas, Kapanen, O’Neill, Malik

New York Islanders-Atlanta Thrashers 4-1
G.:
Scatchard 2, Jasin, Lapointe, ill. Tamer

Ottawa Senators-Washington Capitals 2-3 (hosszabbítás)
G.:
Hossa, Arvedsson, ill. Jagr 2, Nyikolisin

Toronto Maple Leafs - Buffalo Sabres 3-3
G.:
Sundin 2, Roberts, ill. Gratton, Satan, Dumont

Tampa Bay Lightning - Florida Panthers 3-2
G.:
Boyle, B. Richards, Olvestad, ill. V. Bure, Nilson

Calgary Flames - Nashville Predators 5-2
G.:
Conroy, Savard, Iginla, McAmmond, Clark, ill. Dubinsmy, Ronning

Edmonton Oilers - St. Louis Blues 1-1
G.:
Comrie, ill. Podein

Vancouver Canucks-Minnesota Wild 6-3
G.:
Cooke, D. Sedin, Bertuzzi, Ohlund, Letowski, B. Morrison, ill. M. Johnson, Dowd, Roost

Ch. Gáll András

Korábban:

Fórum:

NHL, de főleg Capitals