Vágólapra másolva!
Az egész történet olyan, mintha egy hollywoodi forgatókönyvíró komponálta volna. A huszonhárom éves, szőke, csodaszép orosz kosaraslány hétfőn este megérkezik új csapatához, ahol az egyik szerb centert leszámítva senkit sem ismer, majd két közös edzéssel a háta mögött hozzásegíti új csapatát a Magyar Kupa megnyeréséhez, s mindennek tetejébe őt választják a döntő legértékesebb játékosának, az MVP-nek. Ilyesmi valóban minden szökőévben történik, vagy talán még akkor sem. A 203 centis szentpétervári szupersztár szája fülig ért, olyan boldogan emelte magasba a trófeát a tomboló pécsi publikumnak, mintha egész életét a Mecsekalján élte volna le.

Fotó: Laufer László
Egymásra találtak: Sztyepanova, Rátgéber és az MK-serleg

"Ma sikerült elérnem azt, hogy nagy játékosokkal nagyon nagyot játszottunk" - magyarázta Rátgéber. "Korábban nem egyszer gyengébb csapattal győztünk le erősebb ellenfelet, többnyire a GYSEV-et, most Marija Sztyepanova személyében egy világklasszis érkezett hozzánk három nappal a sorsdöntő meccs előtt. De senki se higgye, hogy ettől automatikusan ölünkbe pottyant a kupa."

- Végtére is a kosárlabda csapatjáték, és Sztyepanova, valamint a Pécs esetében összeszokottságról aligha lehet beszélni.
- Valóban két közös edzéssel, és ugyanannyi megbeszéléssel a hátunk mögött álltunk ki a Sopron ellen. Szerencsére kiderült: "Sztyepi" óriási kosaras, nem csak méreteit tekintve, de a mieink is azok. Ahogy szó szerint a helyére raktuk ezt a zseniális játékost, ahogy szinte egy pillanat alatt beépítettük a csapatba, ahogy a többiek, például Iványi és Tuvics a keze alá játszottak, s ahogy ő kivételes alkalmazkodóképességgel élt a lehetőséggel, az tankönyvbe illett. Azt feltétlenül írja meg: Ujvári Eszternek kulcsszerepe volt a fölényes győzelemben.

- Sztyepanova érkezéséig - nem titok - a szakma kevés esélyt adott a csapatnak a Valenciennes-Orchies elleni Euroliga-negyeddöntő előtt, melynek első meccsét kedden játsszák a francia városban. Most kiegyenlítődtek az esélyek?
- Szerintem még mindig az USVO a favorit, de már nem annyira. Ha ki tudnánk ütni a franciákat, akkor Pécs megrendezné az április 26-28. között esedékes Euroliga négyes döntőt, a Final Fourt. Ezen természetesen Sztyepanova is játszana. Ha viszont nem jutunk be, akkor egy, esetleg két hét után elválnak útjaink.

- Mennyibe került a klubnak ez a - meglehet, csak röpke - "románc"?
- Fillérekbe, legalábbis ezen a szinten fillérekbe. Ha viszont bejutunk a Final Fourba, akkor komoly összeg üti "Sztyepi" markát. De akkor meg is éri a pénzét.

- Érzelmileg hogyan összegezné a hétfő óta Pécsett töltött három napot? - kérdeztük a Széchenyi téri örömünnep előtt Sztyepanovától, aki egy csapásra a város kedvence lett.
- Nagyon tetszik Pécs, a csapat, a szurkolók. Tényleg olyan ez eddig, mint egy szép álom.

- Más itt, mint Brnóban volt?
- Más, de ott sem volt rossz. Sajnos, a legtöbb meccsünket egy-két ponttal veszítettük el az Euroligában, azért is estünk ki, s ezért nyílt alkalom a pécsi szerződésemre.

- Ismerte Rátgébert? S mi most a véleménye róla?
- Látásból ismertem, én is játszottam szeptemberben, Gravelines-ben azon az Európa-bajnoki mérkőzésen, amelyen az ő irányítása alatt Magyarország legyőzte Oroszországot. Tudtam, hogy jó edző, ez most is kiderült. De ennél többet három nap után nem tudok mondani róla.

- A csapatból kiket ismert?
- Először is Bobát (Szlobodanka Tuvicsot - a szerk.), akivel a nyáron együtt játszottam a WNBA-ben, a Phoenix Mercury együttesében. Vele remekül megértettem magam a pályán, de az irányítóval (Iványi Dalmával - a szerk.) is, akitől rengeteg gólpasszt kaptam.

- Jövőre is ide szerződik? Jó lenne...
- Erre most még tényleg nem tudok mit mondani, annyi tényezőtől függ a döntésem.

Egy Euroliga-aranyérem vélhetően nem rontaná Sztyepanova hosszas pécsi tartózkodásának esélyeit...

Ch. Gáll András

Kiütötte a GYSEV-et, MK-győztes a PVSK