Vágólapra másolva!
Kézilabdás szinten a Fotex-Veszprém vasárnapi, szenzációs győzelme a legnagyobb téma. A magyar bajnokcsapat fölényes, nyolcgólos sikere a BL-címvédő spanyol San Antonio Portland felett ugyanis még a spanyol lapokkal is azt mondatja, csodára van szükség, hogy a pamplonai együttes döntőbe kerüljön. A magyar hölgyeket ugyanúgy megilleti a dicséret: a holnapi, bécsi sorsolást ugyanis a Herz-FTC és a Győri Graboplast ETO is várja.

Még azt sem lehet mondani, hogy a pamplonai együttes felemelt kézzel jött volna Magyarországra. A csapat trénere Fransisco Equisoain a spanyol hírügynökségnek szombaton azt nyilatkozta, a győzelem szándékával utaznak Veszprémbe. "Szükséges úgy indulnunk, hogy nyerni akarunk, mert ha ez van a fejekben, akkor nyerhetünk is. De egy jó eredményre mindenképpen képesek leszünk. Ismerjük az ellenfelet, tudjuk, hogy az Ademar Leont milyen remek játékkal verte ki. Kemény csapat, komolya hatosfalas védekezéssel és egy kiváló kapussa" - magyarázta a tréner, akinek ígéretét, elképzelését 12 percen keresztül tudta csak - betartani a csapat. Onnantól kezdve aztán már érvényesült a papírforma, s végül a Fotex 27-19-re győzött.

A mai spanyol lapok közül a Marca így értékelt: "A spanyol címvédő a Bajnokok Ligája végére megnehezítette dolgát, és kikapott a Fotex-Veszprémtől". A madridi ABC már el is búcsúztatta az együttest: "27-19: a Portlandnak csodára lesz szüksége!". A barcelonai El Mundo Deportivo úgy véli: "A Portland az előrejelzések ellenére elbukott".

A másik elődöntőben a német Magdeburg a dán Koldingot verte 29-19-re. A visszavágókra húsvétvasárnap kerül sor.

A férfi KEK elődöntőjében a Dunaferr hazai pályán nem bírt a címvédő német Flensburg-Handewittel, noha az eredeti cél természetesen csakis a győzelem lehetett. A második félidő elején már 18-11-re is vezetett az ellenfél, ekkor a magyarok kivették a játékból Bogdan Wentát, a kapuban a szlovák Stochl, elöl Kuzmicsov remekelt. A végeredmény 22-21 lett a német együttesnek, ami azt jelenti, a szombati visszavágón csodára lenne szükség. Már csak azért is, mert hazai környezetben ritkán kap ki a Flensburg.

A bajnokság ötödik helyén álló gárda 61 nemzetközi kupamérkőzése során most szerezte meg 46. győzelmét, mellesleg 1997-ben az EHF-kupa-, 1999-ben a City-kupa-, tavaly pedig a KEK-elsőséget érte el. A másik elődöntőben a jugoszláv Partizan 20-19-re győzött a Ciudad Real ellen, így ebben a párharcban a spanyolok az esélyesebbek.

A női Bajnokok Ligája küzdelmeiben a Herz-FTC nyögvenyelős, rossz játékkal mindössze 25-23-ra győzött a lengyel Montex Lublin ellen, így összesítésben 56-55-tal jutott az elődöntőbe. "Nagyon rosszul, idegesen, kapkodva játszottunk" - nyilatkozta Németh András, a Fradi mestere, hozzátéve, egy percig nem volt nyugodt a találkozó során. "Egy napot ünnepelhetnek a lányok, aztán vár ránk a bajnokság, a kupa, majd az újabb BL-ellenfél."

Hogy ez ki lehet? Nos, a keddi sorsoláson a norvég Larvik, a jugoszláv Podgorica, illetve a macedón Szkopje kerülhet a zöld-fehérek útjába. Németh András szerint a Larvik lenne a legjobb, ehhez csupán annyit tennénk hozzá: mind utazási, mind továbbjutási szempontból is ez lenne a legideálisabb.

Nők, Bajnokok Ligája, negyeddöntő-visszavágók:
Herz-FTC - Montex Lublin 25-23
Tj: az FTC 56-55-tel
Larvik HK - Milar L'Eliana Valencia 27-25
Tj.:
a Larvik 52-49-cel
Buducnost Brillant Podgorica - Motor Zaporozsje 28-22
Tj.:
a Podgorica 54-48-cal
Kometal Skopje - Ferrobus KU Mislata 22-22
Tj.:
a Skopje 54-44-gyel

Hogy a női EHF-kupában ki lenne a legjobb ellenfél a Győri Graboplast ETO számára, az teljesen egyértelmű. A norvégiai visszavágón egy percig sem forgott veszélyben a továbbjutás, a Győr 14 gólos előnnyel rajtolt Gjövikben, ahol az első félidő elején még 8-3-ra vezetett is, és bár a norvégok 37-32-re nyertek, a 70-61-es összesítés még mindig imponáló ETO-fölényről árulkodik. A elődöntőben a legkellemesebb ellenfél a német Lützellinden lenne, a másik két csapat ugyanis rettenetesen erős: akár a Grinivel, Jurackkal, Siti Beával felálló dán Ikastot, akár a Fridrikassal és Teodoroviccsal felálló norvég Bäkkelagetset vesszük alapul.

Nők, EHF-kupa, negyeddöntő-visszavágók:
Gjövik og Vardal HK - Győri Graboplast ETO 37-32
Tj.:
a Győr 70-61-gyel
Vicar Goya Almeria - TV Giessen Lützellinden 19-31
Tj.:
a Lützellinden 68-40-nel
Ikast Bording EH - Podravka Vegeta 32-22
Tj.:
az Ikast 58-50-nel
A norvég Bäkkelagets Oslo már egy hete továbbjutott.

Pincési László

Korábban: