Vágólapra másolva!
A Fotex KC férfikézilabda-csapata nyolcgólos előnnyel kezdi vasárnap a spanyolországi Pamplonában a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóját. Bár az ellenfél a címvédő, a veszprémiek jogos és dagadó önbizalommal kelnek útra. Óvatos duhajként mégis efféléket kell nyilatkozniuk: a továbbjutás nyitott, úgy kell játszanunk, mintha 0-0 lenne az eredmény.

Bartók Csaba véleményére - televízión ő is nézte az odavágót - viszont azért érdemes odafigyelni, mert egyszerre kívülálló és triplán érintett: 1. Spanyolországban kézilabdázik, ismeri a Pamplonát és a helyi viszonyokat; 2. a BL-negyeddöntőben a León színeiben volt szerencséje kiesni a Fotex ellenében, 3. nyáron Veszprémbe szerződik.

- Spanyolországban mekkora megütközést keltett a 27-19-es végeredmény?
- Általános volt a vélemény, hogy a Pamplonának így esélye sem lehetett. A veszprémiek fogcsikorgatva küzdöttek, a spanyolok viszont laza arccal, langyosan kézilabdáztak, csak a mezüket küldték fel a pályára.

- Ha teljes erejükkel és szívükkel játszanak, otthon ledolgozhatják a hátrányukat? Egy hét alatt fordulhat mínusz kilencbe a plusz nyolc?
- Nem hiszem. A Fotex van annyira jó csapat, hogy valamennyit megőrizzen az előnyéből. Ahhoz, hogy ne így legyen, kisebb csodának kellene történnie.

- E számunkra nemkívánatos csoda egyik forrása lehet a Nacsevszki testvérpár, a macedón bírópáros. Pamplonában mekkora játékvezetői támogatást élvez általában a hazai csapat?
- Itt nem divat megvesztegetni a bírókat, e tekintetben korrektek a csapatok. Nacsevszkiék pedig nemrég vezettek nekünk idegenbeli BL-meccset, és tartottunk ugyan tőlük, de szenzációsan, hiba nélkül fújtak. Mindent tudnak, amit kell. Pozitív és negatív értelemben egyaránt.

- Utóbbival arra céloz, a jó bíró a laikus számára észrevétlenül is képes elvezetni egy meccset?
- Arra, de ez tíz gólt nem érhet. Roppant ügyes csalás esetén négyet-ötöt igen.

- Mennyire vérmes a pamplonai közönség? A futballdrukkereket idézi, vagy olyan visszafogott, mint az átlagos spanyol kézilabdás publikum?
- Az utóbbi. Mielőtt Spanyolországba szerződtem, én is azt hittem, nagyobb a kézilabda iránti őrület. De nem, telt házat csak a legfontosabb mérkőzések vonzanak, és a veszprémihez hasonló hangulat ilyenkor is kizárt, errefelé ismeretlen.

- Ha számba vesszük a veszélyforrásokat, nem hagyhatjuk ki Hernandez kapust, aki tavaly még a Dunaferrben keserítette a Fotex lövőit, de Veszprémben legfeljebb közepesen védett...
- Mert azt mondja, amikor Gál Gyula fejbe találta, kiesett a kontaktlencséje, és attól kezdve nem látott semmit.

- Még kiderül, hogy Veszprémben nem Jovic vagy Sterbik, hanem Gál volt a nyerő ember. Elképzelhetőnek tartja, hogy nyáron a BL-győzteshez szerződik?
- Könnyen lehet. Egyre nagyobb a realitása.