Vágólapra másolva!
Megtartotta utolsó itthoni edzését a magyar nőikézilabda-válogatott, amely a hét végén rangos nemzetközi tornán vesz részt Németországban. A Herz-FTC és a Győri Graboplast ETO kupaelődöntőre készülő játékosait nélkülöző együttes tanulni utazik a Weise-kupára, és Mocsai Lajos szövetségi kapitány hangsúlyozta: Magyarország hivatalosan is B csapatával indul.

Idén 32. alkalommal kerül megrendezésre Neubrandenburgban a Weise-kupa elnevezésű viadal, amelyen a Magyarország eddig háromszor tudott nyerni, utoljára négy éve, 1998-ban. A 15 fős válogatott keret kedden és szerdán napi két-két edzéssel készült, az utolsó tréningen mi is meglátogattuk a csapatot. A Fáy utcai Vasas-csarnokban rendkívül jó hangulatú másfél órát vezényelt Mocsai Lajos szövetségi kapitány, aki szemmel láthatóan a gyors, dinamikus, egyérintős, improvizatív játékot sulykolta tanítványaiba.

"Az elmúlt két nap tökéletes hangulatban telt el" - mondta Mocsai kapitány, akit a tréning után kértünk gyors esélylatolgatásra és értékelésre. "Annak ellenére, hogy minden válogatott erős összeállításban lép pályára, mi természetesen elfogadtuk a ferencvárosi és a győri csapat kérését, és mellőztük azok játékosait. Így kicsit előrébb hoztuk az amúgy elkerülhetetlen kérdést, a fiatalítást - most 17 éves korig visszanyúlhattam a válogatás során."

- Mekkora pedagógiai és szakmai feladatot jelent Önnek, hogy azokat a fiatalokat, akik még edzésen is félnek, egy szintre hozza a világ legjobbjaival?
- Nagy kihívás. Az én feladatom az lesz, hogy levegyem a terhet a vállukról. De látom rajtuk, nagy megtiszteltetés számukra a címeres mez, és mindent elkövetnek majd a siker érdekében. Dinamikus kézilabdát fogunk játszani, rohanunk, nekik rontunk, és jót játszunk. Nem mi vagyunk az esélyesek, nem véletlen, hogy - kikerülve a házigazda németek becsapását - B válogatott néven indulunk.

- A keretben ismét helyet kapott Németh Helga, azaz mondhatjuk, Radulovics kiválásával nem gyengült a jobbátlövő poszt.
- Helga kifejezetten jó benyomást tett rám, vele és a másik két rutinos játékossal, Bohussal, valamint Pigniczkivel kell összefognunk a fiatalokat. Jobbátlövőben Helga mellett a továbbiakban majd számolhatok Brigováczcal, aki jelezte, szívesen jönne majd. Irányító poszton kipróbálom Kocsikot és Ferlinget, de ha gond van, akkor Pigniczki is besegíthet. Balátlövőben a 197 cm magas Tóth Mária személyében szerintem nálunk játszik a világ legmagasabb nőikézilabdázója, de ott van még mellette a két hatalmas tehetség, Szrnka és Szűcs is. Balszélen lehetőséget kap Kenyeres Fanni, de Nagy Ivett is gyors, erőszakos, kiváló képességű játékos.

A válogatott holnap reggel repülővel utazik Németországba, ahol pénteken Németország (18.30), szombaton Norvégia (14.30), vasárnap pedig Franciaország (15.00) lesz az ellenfél. A válogatott vasárnap este már haza is utazik.

Az utazó keret:
Kapusok: Pálinger, Juhász (Dunaferr)
Mezőnyjátékosok: Bohus, Pigniczki, Szrnka, Ferling, Nagy I., (Dunaferr), Kulcsár, Németh H., Tóth M., Kenyeres, Turtóczky (Cornexi-Alcoa), Asztalos (Hódmezővásárhely), Szűcs, Kocsik (DVSC-Valdor)

Pincési László

Korábban: