Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda-bajnokságban az Albacomp tizenhat ponttal verte a Kaposvárt, a Szombathely pedig 105-97-re nyert az Atomerőmű ellen. Dombóváron a hazai csapat botrányos mérkőzésen - a vendégek kosarasa, Pavlovics a szünetben megütötte a mérkőzésnek otthont iskola egyik tanárát - tizenhárom ponttal győzött a Szolnok ellen.

Férfikosárlabda-bajnokság, 1-8. helyért:
Dombóvári VMSE - MOL Szolnok 84-71 (22-12, 20-18, 18-23, 24-18)
Dombóvár, 700 néző
vezette: Hartyáni, Papp.
Dombóvár: Puskás (9/3), LEE (39/12), Jovanovics (8/6), VAVRA (12), Riley (14/3). Csere: Bódi (-), PANTA (2). Edző: Déri Csaba.
Szolnok: Maljkovics (4), PAVLOVICS (24/12), MÉRÉSZ CS. (15/6), Orosz (6), LAPOV (20). Csere: Trepák (2), Cziczás (?). Edző: Goran Miljkovics.
Az eredmény alakulása: 2. perc: 2-6, 8. p.: 17-12, 14. p.: 28-17, 18. p.: 36-24, 25. p.: 53-42, 28. p.: 60-53, 36. p.: 77-57.
Kipontozódott: Orosz a 33. percben.

Lapov kosarával indult a találkozó, majd felváltva estek a találatok. Riley triplájával a hatodik percben a Dombóvár vezetett, aztán - a mérkőzésen utoljára - ismét a vendégeknél volt az előny. A folytatásban egy 12-0-ás rohammal - benne Lee és Jovanovics tripláival - állva hagyta ellenfelét a hallatlan lelkesedéssel játszó hazai gárda. A második negyedben sem sokat változott a játék képe. Nyolc pontnál közelebb nem tudott kerülni a vendéglátókhoz az esélyesebb Szolnok, sőt nem egy esetben tucatnyi egységgel is vezettek Puskásék. A nagyszünet előtt Pavlovics elveszítette a fejét, botrányos megnyilvánulásaival azonban a játékvezetők nem tudtak mit kezdeni. Pavlovics ámokfutása a szünetben teljesedett ki: a kiválóan játszó Lee-t végig provokáló szolnoki kosaras megütötte a mérkőzésnek otthont adó 516. számú Ipari iskola egyik tanárát.

A fordulás után a dombóváriak egy triplával kezdtek, majd Jovanovics megsérült, míg a másik oldalon a négy hibát begyűjtő Oroszt kellett pihentetni. Ebben az időszakban Lee szinte egyedül tolta a hazaiak szekerét, a Szolnok a harmadik negyed hajrájában a Dombóvár hibáit kihasználva hét pontra felzárkózott. Az utolsó tíz perc elején a visszatérő Jovanovics öt pontja megnyugtatta a vasutasokat, majd a fantasztikusan kosárlabdázó Lee találataival öt perccel a vége előtt már 21 ponttal is vezettek a hazaiak, ekkorra már eljesen szétesett a vendégek játéka. A végjátékban Pavlovics tripláival ugyan csökkent a különbség, ám a jó csapatvédekezésnek és Lee klasszisának köszönhetően biztosan nyert a Dombóvár. A lelkes hazai tábor felállva ünnepelte kedvenceit.

Déri Csaba (Dombóvár): "Nagyon erős Szolnokot győztünk le. Külön gratulálok a játékvezetőknek, hogy kézben tudták tartani az indulatoktól sem mentes mérkőzést."

Goran Miljkovics (Szolnok): "Gratulálok a Dombóvárnak a győzelemhez, egyébként nincs több mondanivalóm."

Albacomp-UPC - Kaposvári Klima-Vill KK 91-75 (18-19, 30-13, 24-12, 19-31)
Székesfehérvár, 2000 néző
vezette: dr. Valovics, Farkas.
Albacomp: Matus (6/3), Boros (15/9), Williams (23), Báder (8), Góbi (11). Csere: Bencze (16), Csirke (10/3), Trunics (2), Nunez (-). Edző: Sterbenz László.
Kaposvár: Simon (7/3), Dzunics (21/6), Szőke (13), Ivkovics (6), Bukva (5). Csere: Fülöp (2), Bencze (8/6), Filipovics (3), Brown (10/3), Varga (-). Edző: Földi Sándor.

Nem sikerült még nyernie a Kaposvárnak Székesfehérváron, s figyelembe véve a hazaiak jó sorozatát (négy győzelem zsinórban az előző meccseken), most sem ígérkezett könnyűnek a feladat. De legalább mindenkire számíthatott Földi Sándor, a somogyiak mestere, hiszen korábbi sérültjei szép lassan visszatértek a csapatba. Igaz, a meccs elején nem volt szükség bevetésükre, hiszen a kezdő ötös (illetőleg a hamar beszálló Bencze Tamás) csaknem végig vezetett az első negyedben.

A palánk alatti birkózásban ugyan - váratlanul - erősebbnek tűnt az Albacomp, ám a kinti emberek ekkor még kisegítették a bajnokot. A baj akkor kezdődött, mikor Dzunics, Simon és Bencze kísérletei elkezdtek kifelé pattanni a gyűrűről, mert az egyébként bombaerősnek számító Ivkovics-Bukva centerpárost a hazai magas emberek szinte eltüntették a pályáról - legalábbis ami a lepattanókat illeti. Szünetig 25-8 volt a lecsorgó labdák begyűjtésének aránya Báder, Góbi és Bencze Zoltán javára, s ez meg is határozta a meccs képét. Mert az így szerzett játékszert villámgyorsan vitték fel a fehérváriak (azt tudtuk, hogy a sebesség nem elsőszámú jellemzője a Kaposvár játékának), és a remek formában, újabban bedobót játszó Boros, valamint a támadásban is jeleskedő ifjú tehetség, Bencze Z. révén hízlalták előnyüket.

Hozzá kell tenni: a meccs középső szakaszában szinte nem volt gyenge pontja az Albacompnak. Williams önzetlen volt, Matus szigorúan védekezett, Báder csak az első félidőben tíz lepettanót kapott össze, Góbi pedig elképesztő ütközetet vívott Ivkoviccsal. A légiós fenegyerek amúgy ezúttal inkább "színházcsinálóként" remekelt, pontjai és lepattanói nagyon hiányoztak a kaposvári közösből. Amikor a harmadik negyedben kipontozódott (egy sportszerűtlen hiba után egyszerűen besétált a büntetőt dobó Góbi elé, ezért meg technikait kapott - íme két utolsó személyijének története...), úgy tűnt, összezuhan a Klima, amelynek (általában) szellemi vezére is Ivkovics. És mivel az Albacomp száguldott, a különbség elérte a harminc pontot, vagyis a harmadik negyed végére eldőlt a meccs. Legalábbis így gondolta minden fehérvári a csarnokban...

A vendégeknek viszont nem szóltak, így aztán ők, minden mindegy alapon nekirontottak ellenfelüknek az utolsó tíz percben. Az ekkor tartalékos Albacomp (Báder és Csirke is jelezte Sterbenz mesternek, hogy ha nem muszáj, ne küldje vissza őket sérülésük miatt) eladott labdákkal, elrontott támadásokkal segített be a hallatlanul lelkes Kaposvárnak, melyben Szőke, Dzunics és Brown is megszórta magát a végére. Mindez azonban csak a szünetbeli különbség visszaállításához volt elég. Megérdemelten nyert a három negyeden át fegyelmezetten, csapatként kosárlabdázó Albacomp, ami annál inkább figyelemre méltó, mivel gyakorlatilag egy légióssal, vagyis "B csoportos" modellel vették fel a versenyt (Trunicsnak nem sok lehetőség jutott, Sanni végig a padon ült). Magyar játékosaik, és persze Williams azonban mostanában remek formában vannak, ennek köszönhetik, hogy a paksi bravúr után a bajnokot is legyűrték, ezzel tovább éltetve négybe jutásra vonatkozó reményeiket.

A nap harmadik meccsén:
Szombathely-Atomerőmű 105-97 (25-20, 16-21, 27-24, 37-32)

Női ifjúsági Eb-középdöntő: rajt győzelemmel

A Baján zajló nőikosárlabda-ifjúsági Eb-középdöntő első fordulójában magabiztosan győzött a magyar válogatott.

A csoport:
Magyarország - Portugália 88-39 (22-13, 24-11, 24-10, 18-5)

További eredmények:
Lengyelország - Olaszország 74-54
Spanyolország - Lettország 70-59

A csoportból az első három jut tovább a szlovéniai döntőbe.

Fekete László, Somos Zoltán