Vágólapra másolva!
Vasárnap kezdődik a Divízió I-es jégkorong-világbajnokság. Az eseményt két helyszínen rendezik, Dunaújvárosban és Székesfehérváron. A magyar válogatott mindig este 8 órakor játssza mérkőzéseit.

A hajdani B csoportos világbajnokság utóda a Divízió I-esnek nevezett vb, melynek küzdelmei vasárnaptól jövő szombatig tartanak.

Magyarországon először a Budapest Sportcsarnokban rendeztek C csoportos világbajnokságot 1983-ban, válogatottunk Kína 4-3-as legyőzésével feljutott a B csoportba. Ezt követően még két ízben lehettünk felnőtt vb házigazdái: 1990-ben újra Budapest adott otthont C csoportos vb-nek, majd 1998-ban ismét a BS-ben rendeztek C csoportos világbajnokságot, és a mieink megint feljutottak a B csoportba.

A két nap múlva kezdődő vb hivatalos sajtótájékoztatóján Deutsch Tamás sportminiszter elmondta, hogy az utánpótlás-nevelésnek egy-egy ilyen esemény még nagyobb lendületet adhat.

Fertő László, a szövetség elnöke a vb-n nem vár csodát a magyar válogatottól, de már álmában is a mérkőzésekre gondol. A vb-re kiadott műsorfüzetben így viccel saját nevével: "Az a rajongás, ami bennem él, fertőzzön meg sok fiatalt."

Jan Jasko, a válogatott szövetségi kapitánya a keretszűkítéssel kapcsolatban elmondta, ha az első sorban játszó, de az utolsó pillanatban megsérült Frank Kovácsra nem szánmíthat a vb-n, akkor Vas János játszik a helyén, tartalék Vas Márton és Gröschl Tamás, valamint Dobos Tamás. Dobosnak korábban Jasko felajánlotta, hogy ő játszhat Kovács helyén, ha a szélsőre nem számíthat, de Dobos ezt a lehetőséget visszautasította, ezért lett csak vésztartalék.

A kapitány a Kína elleni mérkőzést fontosnak tartja, mert az első meccs különösen nehéz, ugyanakkor nem szeretné, hogy játékosai elbizakodva vágjanak a vb-nek. A horvátok elleni edzőmérkőzésen mutatott szenvedésről azt mondta: "Az már a múlt, felejtsük el."

Mondandóját azzal fejezte be, hogy két nap után Dunaújvárosból négy ponttal szeretne távozni. Csapatunknak reálisan kevés az esélye a feljutásra, örömteli viszont, hogy a kieséstől nem kell tartania.

A magyar válogatott programja:
vasárnap:
Magyarország - Kína, Dunaújváros
hétfő:
Magyarország - Nagy-Britannia, Dunaújváros
szerda:
Magyarország - Norvégia, Székesfehérvár
péntek:
Magyarország - Románia, Székesfehérvár
szombat:
Magyarország - Dánia, Székesfehérvár

Valamennyi találkozó 20 órakor kezdődik.

Thury Gábor

Korábban: