Vágólapra másolva!
Pokolian nehéz visszavágó vár a Herz-FTC nőikézilabda-csapatára a Bajnokok Ligája elődöntőjében, Németh András tanítványai ugyanis hazai környezetben nem bírtak a jugoszláv Buducnost Podgoricával és 32-32-es eredményt értek el. A Győri ETO ötgólos vereséget szenvedett az EHF-kupa elődöntőjének első mérkőzésén, a norvég Bäkkelagets otthonában.

Bajnokok Ligája-elődöntő, első mérkőzés:
Herz-FTC - Buducnost Podgorica 32-32 (18-14)
Kőbányai út, 2000 néző
vezette.: Lemme, Ullrich (németek)
gól: Farkas Á. 15/7, Siti E. 6/1, Mraqvikova 5, Kirsner 4, Kovács 1, Lőwy 1, Pádár I. 1, ill. Bulatovic 8/4, Petrovic 6, Kolakovic 5/2, Damjanac 5, Savic 3, Jeraminok 2, Milickovic 2, Knezevic 1.
kiállítás: 10, ill. 22 perc
hétméteres: 9/8, ill. 7/6

Fotó: MTI
Farkas Ági 15 góljával mindent megtett a sikerért

A csapatokban egy-egy hiányzó akadt, a Fradiban a műtött Benyáts Beatrix, az ellenfélnél a veterán vb-bronzérmes kapus, Zlata Paplacko nem játszhatott. Akadt majdnem még egy személy, aki lemaradt a találkozóról: Miodrag Vukovic elnök, akit honfitársai bezártak az öltözőbe.

Az összecsapást a Fradi lendületesen kezdte, és bár a harmadik percben, Petrovic két góljával 2-1-re még a vendégcsapat vezetett, tíz perc elteltével már Zoran Zivkovic edzőnek kellett időt kérnie. Ekkor az eredményjelző 7-3-as ferencvárosi vezetést mutatott, és úgy tűnt, inkább Németh András taktikája válik be. A szakvezető ugyanis számított arra, hogy kemény védekezésből több labdát is lehet szerezni, és a nagytestű jugoszlávok nem tudják felvenni majd a lépést a villámgyors ferencvárosiakkal. A 17. percben már hat gól volt az előny (12-6), Farkas és Siti remekül játszott, védekezésben pedig a Tóth Tímea, Farkas Ági belső kettős kivette a játékból a szerbek egyik legjobbját, a beállós Jeraminokot. Feltűnő volt viszont, hogy felállt fal ellen a Fradinak sem ment beállósból, Pádár Ildikó csak birkózott ellenfeleivel, míg a balszél, akár Kirsner, akár Lőwy révén teljesen veszélytelen volt - persze ehhez kellett Savic jó védekezése is. A félidő közepére feljött a Podgorica, a 24. percben már csupán 13-11 volt az állás, ám a játékrész utolsó perceit megnyomta a Fradi és végül 18-14-es előnnyel vonulhatott pihenőre. Ekkor még semmi sem mutatta azt, hogy a győzelem veszélybe kerülhet.

A második harminc perc azonban borzalmasan kezdődött: az emberhátrányban játszó Podgorica Savic révén egy perc alatt két gólt szerzett, majd Bulatovic is betalált, így gyakorlatilag kilencven másodperc alatt elolvadt az előny. Sugár közben kivédte Bulatovic büntetőjét, de azt már nem tudta megakadályozni, hogy a csapat a 37. percre ismét "meccsnullon" álljon (19-19). Néhány gyors indítás alkalmas volt arra, hogy a 41. percre ismét négy legyen a Fradi előnye (23-19), ám ami ezután következett, az maga volt a rémálom. Tíz perc alatt minden elúszni látszott, hiszen a hazaiak két góljára Damjanacék kilencet szórtak (25-28).

Németh András időt kért, próbált nyugtatgatni, de a hátralévő idő már csupán tűzoltómunkára volt elég. A 32-32-es végeredményt Farkas Ágnes (aki egyébként 15 találatig jutott) hetesből állította be. A jövő heti, podgoricai visszavágót statisztikailag két okból sem várhatja jó eséllyel a zöld-fehér együttes: a montenegróiak idén minden hazai kupameccsüket minimum hat góllal nyerték, a Ferencváros viszont még nem tudott idegenben győzni.

A Bajnokok Ligája másik elődöntőjében még szombaton a norvég Larvik 29-22-re győzött a macedón Kometal Szkopje ellen úgy, hogy a félidei 14-11-es állást követően pár perccel a találkozó vége előtt még 21-19 volt az eredmény, ám a hazaiak Flaatnes vezetésével végül hét gólos előnyre tettek szert.

A másik elődöntőben:
Larvik - Kometal Skopje 29-22 (14-11)
Larvik, 1203 néző
vezette: Carligeanu, Bejinariu (románok)
Legjobb dobók: Flaatnes 7, Jonassen Grua, Olsson Rosenberg 6, ill. Budimir 6
kiállítás: 8, ill. 8 perc

EHF-kupa elődöntő: ötgólos győri vereség

Nem behozhatatlan, mindössze ötgólos hátránnyal várhatja a Győri Graboplast ETO a jövő vasárnapi visszavágót, miután az EHF-kupa elődöntőjének első mérkőzésén 27-22-es vereséget szenvedett a norvég Bäkkelagets Oslo otthonában.

EHF-kupa elődöntő, első mérkőzés:
Bäkkelagets Oslo (norvég) - Győri Graboplast ETO 27-22 (13-13)
Oslo, 1000 néző
vezette: Falcone, Rätz (svájciak)
gól: Fridrikas 9, Säboe 6, Teodorovic 4, Steen 3, Kvifte 2, Hausmann, Halen, Tonnesen 1-1, ill. Nitescu 7, Lovász 5, Görbicz 4, Vérten 3, Mehlmann, Kulcsár Gy. 1, Jókai 1

Kifejezetten tetszetősen, bártan, improvizatívan kézilabdázott a Győr együttese az EHF-kupa elődöntőjének első félidejében, amelynek révén úgy alakult 13-13-ra az eredmény, hogy Nitescu az utolsó másodpercben egyenlített. A második játékrészben 18-18-ig fej-fej mellett haladt a két együttes, ekkor a Hypo egykori és az osztrák válogatott jelenlegi csillaga, Ausra Fridrikas három találatával meglépett az ellenfél (21-18). A győriek főleg támadásban hibáztak sokat, és már nem tudták ledolgozni a különbséget.

A Bergensavisen című lap szerint a Bäkkelagets bebizonyította, hogy otthon képes a kiváló játékra, s megmaradt az esélye a döntőbe kerülésre és a végső siker megszerzésére is. A lap a győzelem két letéteményesének a kilencgólos Fridrikas mellett Esther Karna Skibelund kapust emelte ki.

Virum-Sorgenfri és az Ajax Köbenhavn egykori kapusa, aki első szezonját tölti az együttesben főleg a második félidő kritikus részében bizonyult vezéregyéniségnek. "Jó mérkőzésen végrehajtottuk azt, amit elterveztünk. Az öt gól már elegendő lehet a visszavágóra. A mérkőzés jó volt tapasztalatszerzésre is" - értékelt a a norvég TV2 csatorna (ez közvetítette a mérkőzést) kérdésére a csapat kapitánya, a 14-szeres válogatott Siv Heim Saeboe. A visszavágót jövő vasárnap, 18 órakor játsszák a győri Magvassy Mihály Sportcsarnokban

Kevesebb esélye maradt a német bajnok TV Lützellindennek a döntőbejutáshoz, miután szombaton hatgólos vereséget szenvedett a dán Ikast otthonában. A német együttes nélkülözte egyik legjobbját, a sérült Milica Danilovicot, ellenben a két magyar, Őri Adrienn és Elekes Csilla közül utóbbi hatszor is eredményesnek bizonyult. Az Ikast Bording 28-22-es sikeréből siti Beáta három találattal vette ki részét. A német hírek szerint a vendég együttes csak Lenka Cerna kapus bravúrjainak, és Georgeta Paunica kilenc góljának köszönhette, hogy megúszta súlyosabb vereség nélkül.

Ikast Bording (dán) - TV Lützellinden (német) 28-22 (11-12)
Ikast, 1400 néző
vezette: Liachovicius, Paskevicius (litvánok)
gól: Daugaard 10, Jurack 5, Jensen 3, Mikmelsen 3, Siti B. 3, Andersen 2, Kjargaard 2, ill. Paunica 9, Elekes 6, Lamein 4, Schulz 1, Tobiasz 1, Fiedel 1

Pincési László

Korábban: