Vágólapra másolva!
Már Németországban és Kanadában is híre ment a magyar jégkorong-válogatott felejthetetlen, Norvégia elleni szerdai győzelmének. Mindkét országban Szuper Levente teljesítményét értékelték a legtöbbre, nem véletlen, hogy klubja, a St. John Flames hivatalos honlapja minden mérkőzésről beszámol. Remélhetőleg így lesz ez a ma esti, Románia elleni találkozót követően is.

Norvégiában még mindig nem ocsúdtak fel a kábulatból, pontosabban a magyar jégkorong-válogatott ellen elszenvedett vereség utáni sokkból. Meglepő, hogy a skandináv ország legnépszerűbb sportága a napilapokban nem a főhírt kapta, sőt akadt olyan újság is, ahol a vereség tényét sem közölték. "Norvégia megbotlott Magyarország ellen hokiban", írta az Aftenposten, megjegyezve, már csak a csoda és Dánia segíthet rajtuk Ma délután ugyanis a szomszédok ellen lehet javítani, és ha a dánok szombaton legyőzik a magyarokat, akkor akár Norvégia is továbbjuthat. A Nettavisen tömören úgy összegezte a látottakat: norvég hátramenet.

Az eredmény hatására a német szaklap is külön írásban számolt be a meglepő eredményről. "Szuper ist super", írta a szerző, elemezve, hogy Magyarország szép lassan utolérte a világ élmezőnyét, s szenzációs győzelmet aratott a norvégok ellen. Szuper teljesítménye örömmel töltötte el a krefeldi vezetőket is: a fiatal kapus korábban rövid ideig őrizte a Krefeld Pinguine hálóját is. Szuper jelenleg a St. John Flames kapusa, az AHL-ben szereplő együttes hivatalos honlapján mérkőzésről mérkőzésre beszámol játékosa szerepléséről. A csapat büszkén hirdeti: Szuper a norvégok ellen 48 lövésből 47-et védett (ebből húszat az utolsó harmadban), nem kapott gólt emberhátrányban, és 97 százalékos teljesítményével a divízió I-es világbajnokság legjobb kapusa.

Ma este nyolc órakor Székesfehérvárott az eddig minden mérkőzést elvesztő Románia lesz az ellenfél. Keleti szomszédunk ellen az utóbbi években váltakozó sikerrel vívtuk meccseinket: a legemlékezetesebb az 1998-as világbajnokság volt, ahol a románok ellen a Budapest Sportcsarnokban, telt ház előtt 0-2-es hátrányról 3-2-re győztünk és megnyertük a C csoportos vb-t. Emellett 1995-ben 8-3-ra, 1996-ban 5-3-ra nyertünk, 1992-ben (2-5), 1993-ban (3-4), és 1997-ben (0-2) viszont kikaptunk. Érdekesség, hogy a román keret felét magyar származású játékosok alkotják. A legismertebb Vargyas László, Borsos Attila és Rajz Tamás lehet - előbbi kettő a Dunaferr, utóbbi az Alba Volán játékosa - többiek kivétel nélkül a csíkszeredai együttes erősségei.

A mai program:
Kína-Nagy-Britannia, 13 óra
Norvégia-Dánia, 16.30
Románia-Magyarország, 20 óra

A világbajnokság állása:
1. Dánia 6 pont
2. Magyarország 6 pont
3. Norvégia 4 pont
4. Nagy-Britannia 2 pont
5. Kína 0 pont
6. Románia 0 pont