Vágólapra másolva!
Sima, 6-2-es győzelmet aratott a dán jégkorong-válogatott Magyarország ellen a Divízió I-es világbajnokság zárónapján. A döntőnek is beillő találkozón a skandináv csapat szemernyi kétséget sem hagyott afelől, melyik gárda a jobb, de Jan Jasko kapitány csapatát nem érheti kritika, hiszen a második hellyel is a magyar jégkorongsport legnagyobb sikerét érte el.

Divízió I-es jégkorong-világbajnokság, 5. forduló:
Dánia - Magyarország 6-2 (2-0, 3-1, 1-1)
Székesfehérvár, 4000 néző
gól: Degn (3:49), Nordby-Andersen (5:59), Staal (27.58), Johnsen (30:35), Larsen (34:01), Staal (53:28), illetve Tokaji (37:30), Ocskay (44:42)
kiállítás: 10 perc, illetve 6 perc

1995-ben a Ferencváros-Anderlecht Bajnokok Ligája-selejtező előtt sem árultak olyan drága belépőket feketén, mint tették azt a szombat esti, székesfehérvári jégkorong-találkozót megelőzően. Magyarország és a Fejér megyei székhely hokilázban égett már szerda óta, akkor költözött át a Divízió I-es világbajnokság mezőnye Dunaújvárosból. És szerdán nemcsak a város, a világ is csodát látott: Ocskayék legyőzték Norvégiát, megnyitva ezzel az A csoportos világbajnokságra vezető utat. A pénteki, Románia elleni győzelmet követően a szombati "döntő" kötelező eseménnyé vált, aki élt, mozgott, mellesleg rendelkezett érvényes belépővel, már órákkal a rangadó kezdete előtt elfoglalta helyét a jégcsarnokban.

Négyezren szorongtak a lelátókon, amit mostanság még egy futballcsapat is megirigyelne. Két perc sem telt el, amikor már tombolt az aréna: Erdősi körbekorcsolyázta a kaput, s hátracsúsztatott korongját Szuna a kék vonalról hatalmas erővel bombázta kapura, Hirsch kapus korcsolyájáról viszont centikkel mellé csúszott a pakk. Két perc múlva elcsendesedtek a nézők: Lasse Degn a jobb alsó sarokba lőtt, Szuper kicsit lekésett a korongról (1-0). "Harcoljatok" - csattant fel az ismert rigmus, de a hatodik perc végén ismét a dánok örülhettek, ezúttal Bo Nordby-Andersen bizonyult eredményesnek (2-0).

Ezzel gyakorlatilag ki is merült a harmad történéseinek rövid története. A magyarok úgy játszottak, mintha osztálynyi különbség lenne a válogatottak között, olykor még saját harmadukból is képtelen voltak kiszabadulni. A dán csapat egyszerű fegyverhez folyamodott: megszállta a pálya közepét, szerelt, ütközött, amikor pedig veszélyhelyzet alakult volna ki a kapu előtt, egyszerűen nem engedte a "ketrec" közelébe a hazaiakat.

A második harmad ismét magyar helyzettel kezdődött, Palkovics ziccerben lépett ki a védők közül, de Hirsch eszén nem tudott túljárni. A műkorcsolyázás a 22. percben szakadt meg, ekkor döntöttek úgy a játékvezetők, hogy a két perces kiállítás eszközéhez kell folyamodniuk. Horváth András büntetését a dánok nem tudták kihasználni: előbb Szuper védett tigrisvetődéssel, majd az üresen álló kaput a fél térdre ereszkedő Szélig mentette meg a góltól. A 28. percben már senki sem segített, Staal kapásból kilőtte a hosszú sarkot (3-0). Három perc múlva jött a kegyelemdöfés. Johnsen a harmadvonalról a magyar kapu elé emelte a korongot, Horváth András el akarta kapni, de elvétette, így a pakk akadálytalanul csúszhatott a meglepetten és dermedten álló Szuper kapujába (4-0). A gól után a térdét fájlaló kapus helyett Budai állt a háló elé. Horváth talán önmagára és az eredményre is dühös lett, ez pedig megbosszulta magát. A 34. percben Gray egyedül ugrott ki, a bekk pedig egyszerűen leütötte botjával. A büntetőt Larsen értékesítette (5-0). 37:30-at mutatott az óra, amikor szépített a válogatott: Tokaji emberelőnyből bombagólt ütött (5-1).

A harmadik harmad újabb helyzettel kezdődött, ám a helyzet ezúttal góllal végződött. Palkovics remek lövését még védte Hirsch, a kipattanót az injekcióval és bandázskötéssel is játszó Ocskay értékesítette (5-2). A felpörgött magyar válogatott ezzel el is lőtte minden puskaporát, és hét perccel a mérkőzés vége előtt, kihasználva Frank Kovacs kiállítását, Staal beállította a 6-2-es végeredményt. Győzelmével a dán csapat története során először jutott fel a legmagasabb osztályba, a magyar válogatott második helyével és a kiváló játékkal szintén maradandót alkotott.

Olvasóink optimisták voltak

Arra szavazhattak a hokivébé alatt az [origo] olvasói, hogy bejut-e a legjobbak közé a Jasko-csapat? Nos, majdnem a legoptimistábbaknak lett igazuk, ugyanis Ocskayéknak "mindössze" Dánia ellen kellett volna nyerniük ahhoz, hogy bejussanak az A csoportba Kanada, Oroszország és a többi nagyágyú mellé. A voksolók több mint 70%-a úgy érezte, hogy mi vagyunk a legjobbak, sőt a hazai pálya miatt is jók az esélyeink.

A szavazás végeredménye:
Igen, mi vagyunk a legjobbak 1169 34,6 %
Igen, nálunk a hazai pálya előnye 1314 38,9 %
Nem, semmi esélyünk sincs 195 5,8 %
Nem, a harmadik hely a maximum 570 16,9 %
Nem, sőt kiesünk 127 3,8 %

Összes voks:
3375

Pincési László

Korábban: