Vágólapra másolva!
Az alapszakasz lezárása után vasárnap kezdődik az elődöntőkkel a férfivízilabda-bajnokság rájátszása. A legjobb négy között az alapszakasz győztese, a Honvéd-Domino a negyedik helyezett Ferencvárossal, a második Vasas pedig a harmadik BVSC-vel találkozik a nyolc pont megszerzéséig tartó párosmeccseken.

A Honvéd-Domino, amely tavaly nyerte a klub fennállásának első bajnoki címét, az európai kupasorozatok legrangosabbikában is érdekelt, most mégsem a május 24-25-i margitszigeti Bajnokok Ligája Final Four a legfontosabb Kovács István együttese számára. "Egész évi jó teljesítményünk, alapszakasz-győzelmünk után az elsődleges cél most a bajnoki cím megvédése. Ugyan voltak hullámvölgyeink, pont az FTC ellen, de az alapszakaszból hozott eredményekkel rögtön 4-0-ás előnyről indulunk a Ferencvárossal szemben, s ennek mindenképpen elégnek kell lennie. Bár volt már rá példa, hogy tetemes előnyt leadtunk az FTC ellen, de ez most nem történik meg" - jelentette ki Kovács István, a Honvéd vezetőedzője.

A három olimpiai bajnokot - Kiss Gergelyt, Molnár Tamást és Biros Pétert - felvonultató Honvédból egyébként mindenki egészséges, s pályaválasztóként első mérkőzését április 28-án, vasárnap 10.45 órától vívja (a TV2 közvetíti) a Ferencvárossal a Kőér utcai uszodában.

Gyöngyösi András, az FTC vezetőedzője, akinek teljesítményével annyira elégedett az egyesület vezetősége, hogy máris meghosszabbította szerződését a jövő esztendőre, már a legjobb négy közé jutással is elégedett. A szakosztály vezetője, Wiesner Tamás így értékelte a csapat és edzője eddigi teljesítményét: "Csapatunk már azzal elérte célját, hogy bejutott az első négy helyezett rájátszásába. Annak tükrében, hogy nyolc hónapja még az sem volt biztos, hogy egyáltalán lesz vízilabda együttesünk, Gyöngyösi Andrást a legnagyobb dicséret illeti, hogy a fiúkból ütőképes csapatot gyúrt. Tudjuk, hogy a 0-4-es hátrány nagyon sok a Honvéddal szemben, de a Magyar Kupából pont mi vertük ki, így most is megígérhetjük: nem adjuk fel, nagyon nehezen adjuk a bőrünket."

Gyöngyösi András csapatából egyébként a napokban operált Haufe Tamás hiányzik majd sérülés miatt. A vezetőedző így látja az esélyeket: "Tulajdonképpen pechünk volt, mert ha a Honvéd-Vasas derbi utolsó emberelőnyét bedobja a Vasas, akkor most az angyalföldiekkel játszunk 2-2-ről, s nem a Honvéddal 0-4-ről. De abban az esetben sem merném azt mondani, hogy biztos döntőbe jutunk. Mindenesetre vasárnap a Kőér utcában 0-0-ról indul a meccs, ha nyerünk, szűkítjük a különbséget, ha vesztünk, gratulálunk a győztesnek. Elsősorban távlati célokban gondolkodunk, abban, hogy egybetartsuk a mostani csapatot, az átigazolási szezonban megerősítsük, főként azért, hogy hosszabb legyen a kispadunk és jövőre még nagyobb célokért indulhassunk"-

Az alapszakasz második és harmadik helyezettje összecsapásának is egyértelmű esélyese van, ám ebben a párharcban a Vasas 1-3-as hátrányról indul. Somossy József, a Vasas-Plaket edzője mégsem aggódik, s nem aggasztja a csapatára nehezedő sorozatmeccsek okozta túlterhelés sem. "Igyekszünk megfelelni az egymást követő kihívásoknak, az a célunk, hogy ahol elindulunk, ott a maximumot nyújtsuk. Ez sikerült eddig a Magyar Kupában, a KEK-ben és talán az alapszakaszt is megnyerhettük volna. Élhettünk volna február ötödikén a versenykiírás adta lehetőséggel és lazsálhattunk volna, de a csapattagokkal együtt úgy döntöttünk, teljes erővel hajtjuk végig az alapszakasz hátralévő meccseit, s ezt veretlenül teljesítettük is. Az, hogy ki hányadik helyről kezdi a rájátszást, nem determinálja a végső sorrendet, elvégre volt már rá példa, hogy a hatodik helyről induló lett a bajnok, éppen a BVSC. Tavaly mi indultunk két pont előnnyel a BVSC-vel szemben, mégis a vasutascsapat jutott elődöntőbe. Az a célunk, hogy megnyerjük a bajnokságot, s a csapat mostani formája fel is jogosít erre az elvárásra."

Méhes Jenő szakosztályvezető annyival toldotta meg Somossy szavait, hogy a Vasas éppen 13 évvel ezelőtt nyert bajnokságot és az a 13. címe volt a klub pólósainak. Reméli, idén sokkal könnyebb lesz, s nem kell a következőre megint 13 évet várni. A Vasas egyébként pályaválasztóként a Komjádi uszodában kezdi a BVSC-Brendon elleni párharcot, vasárnap 17 órától. Az 1996 és 1999 között zsinórban négy bajnoki címet nyert BVSC-től egyébként Tóth Sándor szakosztályvezető volt ott a Magyar Vízilabda Szövetség sajtótájékoztatóján, mert Gerendás György vezetőedző az értekezlet alatt is éppen edzést tartott a Szőnyi úton. "Tudjuk, hogy nem a miénk a legerősebb keret, ennek ellenére kijelentjük, hogy a BVSC a bajnokság megnyerésére tör. Bár csapatunk év közben elég labilis volt, kikapott egy góllal az OSC-től, de legyőzte a Vasast. Ennek az volt az oka, hogy a szakosztály átalakult gazdasági társasággá, úgyhogy a hivatalos ügyekben, szponzorszerzésben rendre neki kellett rohangálnia. Ez elvonta az erejét az edzések tartásától, a csapat összekovácsolásától. De most már tényleg csak a csapatra kell koncentrálnia, s ha Gyuri odafigyel, akkor meg tudjuk verni még háromszor a Vasast, mert a két pont előny a nyolc pont összegyűjtéséig tartó párharcban elég nagy" - jelentette ki Tóth Sándor.

Néhány szót a kiírásról: a csapatok tehát az elődöntőbe magukkal viszik az alapszakasz második és harmadik szakaszából az egymás elleni eredményeiket (Honvéd-FTC 12-10, 9-5, illetve Vasas–BVSC 3-6, 6-6). A nyolc pont eléréséig tartó rájátszásban döntetlen eredmény nem születhet, amennyiben a rendes játékidőben nincs döntés, hosszabbítás következik. A rájátszás döntőjében nincsenek hozott pontok, a bajnoki cím elnyeréséhez három nyert mérkőzés szükséges. Az elődöntő mérkőzésnapjai: április 28, 30, május 2, 4, 5 és 7.

Németh Andrea

Korábban: